top of page
  • YouTube
  • IG
  • twitter
  • Facebook
queerayındosyası.jpg

AYIN DOSYA KONUSU: Queer Edebiyat

Dosya editörü: Melike Uzun

Gün geçtikçe iyice anlıyoruz ki, "başka bir dünya düşü" dediğimiz şey ancak queer olasılıkların sürdürülmesiyle mümkün olabilecek. Özgürleşmeye ve ‘varoluşa’ değer veren queer düşünce ve edebiyatın mutlak önermeler dışında bir diyalog alanı yakaladığı, bunun da hem dünyaya hem de edebiyata o aranan çıkış kapısını gösterdiği aşikar çünkü. Biz de buradan yola çıkarak, Haziran/Onur ayı geçmeden Litera Edebiyat'ta queer düşüncenin yön verdiği Türkiye ve dünya edebiyatına kısaca bakmaya çalıştık; olasılıkların, ipuçlarının, umutların peşine düştük. 

Queer edebiyat dosyamızın editörü Melike Uzun, hayat, benlik ve yas üzerinden queer teorinin temel bileşenlerini masaya yatırıyor açılış yazısında. 

İlke Kamar da, feminist/bilimkurgu/distopya ve ütopya örneklerinden yola çıkarak queer edebiyatın ve olasılıkların izini sürüyor "Queer: Arayışlar ve olasılıklar"da.

Dandy-vari personası, heterofobikliği, flanörlüğü ve queer kişiliği ile ulusal edebiyatın bahçesine sızmış bir köstebek olarak Hüseyin Rahmi Gürpınar ile yeniden tanıştırıyor bizi İpek Şahinler. Hüseyin Rahmi’nin, hem biyografik queerliğini hem de edebi müphemliğini anlatıyor.

Ve son olarak da Furkan Kemer, Angela Chadwick'in dünyada ses getiren romanı XX bağlamında kurallarına göre oynamayan, kendi kurallarını koyan bir insanlık tahayyülününün ve biyopolitikaların peşine düşüyor.

İyi okumalar

bottom of page