Ayın Dosyası: Yemek
Editör: Oylum Yılmaz
Litera Edebiyat'ın bu ayki dosya konusu yemek. Yemek ve mutfak kültürünün edebiyattaki yansımalarının, kültürü, gündelik yaşamı dönüştürücü gücünün izini süren yazılar yer alıyor dosyamızda. Oylum Yılmaz, Rıfat Bey Neden Kaşınıyor'dan Bugünün Saraylısı'na, Yenişehir'de Bir Öğle Vakti'nden Bizim Büyük Çaresizliğimiz'e, Türk edebiyatındaki sofralara uzanıyor; yeme-içme alışkanlıklarının çarpıcı değişimine, ahlak, tutku, zaaf, irade kavramlarına, sınıfsal farklılıklara ve kültürel kodlara mutfak üzerinden odaklanıyor: "Dünyada yemekten daha sahici aşk yoktur, gerisi edebiyat!"
Asuman Kafaoğlu-Büke "Aşkın Menüsü"nde tarihin en ünlü çapkını olarak anılan Casanova'nın kadınlardan çok yemeklerden bahsettiği otobiyografisi Hayatımın Hikâyesi'ne ve tarih derslerinde anlatılmayan hayatlar üzerine odaklanıyor.
"Bedenin gittikçe daha ufak parçalara ayrılıp, daha imkânsız kurallarla değerlendirildiği bir dünyada, bedenimizi şefkatle kucaklamaya edebiyat yardımcı olabilir mi?" Haziran Düzkan bu hayati soru üzerinden hem tüketim toplumunu inşa eden kapitalizmin hem de patriyarkanın bir birey olarak kadınların bedenleriyle ilişkisini nasıl kopardığını inceliyor.
Aysu Önen ve İlke Kamar ise dünya edebiyatından yemeğin başrolde olduğu iki romanı merkeze alarak yemek ve insan ilişkisini değerlendiren yazılara imza atıyorlar. Dosyamızın son yazısı ise Berrin Yılmaz'dan geliyor. Yılmaz fantastik edebiyata damgasını vuran eserlerdeki yemek ve şölen sofralarına, epik fantastik dünyaların epik sofralarına davet ediyor bizi. Fantastik edebiyatta yeme-içme ritüellerinin, yemenin toplumsal ve mitolojik sembollerinin peşine düşüyor.