Hakkımızda
Litera Edebiyat, Oylum Yılmaz’ın bir kültür, sanat ve edebiyat platformu olarak kurduğu KulturALiterA bünyesinde yayın hayatına başlamış bağımsız bir kitap-edebiyat-haber sitesidir.
1 Ocak 2021 tarihinde yayın hayatına başlayan sitenin yayın kurulunda Doğuş Sarpkaya, Oylum Yılmaz, Mahir Ünsal Eriş ve Seda Ateş yer alır.
Litera Edebiyat’ın editörü ve sorumlu marka müdürü Burcu Aydoğan’dır.
Litera Edebiyat kitap ve edebiyat merkezli olarak yayın yapmaktadır. İsteyen herkes yayın kurulunda değerlendirilmek üzere haber, kitap inceleme, eleştiri yazılarını, deneme ve öykülerini Litera Edebiyat’a gönderebilir.
Oylum Yılmaz
Yazar, editör ve edebiyat eleştirmeni. İstanbul, Büyükada’da doğdu. Büyükada İlkokulu ve İstanbul Üniversitesi İletişim Fakültesi Gazetecilik Bölümü mezunu. İlk olarak Radikal Cumartesi ve Radikal İki’de çalıştı, Radikal Kitap Eki’nin editörlüğünü yaptı. Referans/Birgün gibi gazeteler, çeşitli dergiler ve siteler için kültür/sanat/edebiyat sayfaları, edebiyat köşeleri hazırladı. Çeşitli yayınevlerinde serbest olarak editörlük yaptı. Sekiz yıl boyunca düzenli olarak Sabitfikir dergisi için Şahane Bir Kitap ve Fikri Sabit köşelerini kaleme aldı. 2020 yılında Londra’da, bir edebiyat ve içerik üretim platformu olarak Kultura Litera’yı kurdu. Halen serbest editörlük ve içerik/yazar danışmanlığı yapmaktadır.
İlk romanı, Cadı 2013 (İletişim Yayınları). Duygu Asena Roman Ödülü’ne layık görülen ikinci romanı, Gerçek Hayat 2017 (İletişim Yayınları). E-Kitapları: Şahane Bir Kitap (2012) ve Fikri Sabit Yazıları (2012).
Yılmaz, ilk olarak Gümüşlük Akademisi bünyesinde başlamış olduğu edebiyat derslerine/atölyelerine online ve yüz yüze olarak KulturaLitera bünyesinde devam etmektedir. Litera Edebiyat yayın kurulunda yer almaktadır.
Mahir Ünsal Eriş
Yazar ve çevirmen. Öykülerini topladığı Bangır Bangır Ferdi Çalıyor Evde adlı ilk kitabı 2012 yılında İletişim Yayınları’ndan çıktı. 2013 yılında çıkan Olduğu Kadar Güzeldik adlı ikinci öykü kitabı, 2014 yılında, 60. Sait Faik Öykü Armağanı’na layık görüldü. 2015 tarihinde kaleme aldığı ilk romanı Dünya Bu Kadar (İletişim Yayınları)’ın ardından Öbürküler (Kara Karga Yayınları) Diğerleri (Kara Karga Yayınları), Sarıyaz ve Kara Yarısı (Can Yayınları) adlı kitapları yayımlandı.
Genç yaşlardan beri çevirmenlik yapan Eriş, İspanyolca, İngilizce, Portekizce, Fransızca, İbranice gibi çeşitli dillerden çok sayıda kitap, makale ve öyküyü dilimize kazandırmıştır.
İlk olarak Gümüşlük Akademisi ve Mim Sanat bünyesinde dil ve edebiyat atölyeleri de vermeye başlayan Eriş, online ve yüz yüze atölye çalışmalarına Kultura Litera bünyesinde devam etmektedir. Mahir Ünsal Eriş ayrıca Litera Edebiyat’ın yayın kurulunda yer almaktadır.
Doğuş Sarpkaya
1980 İzmir doğumlu editör ve edebiyat eleştirmenidir. Lisans eğitimini Ankara Üniversitesi DTCF Antropoloji bölümünde, yüksek lisans eğitimini Ankara Üniversitesi Eğitim Bilimleri Fakültesi Yetişkin Eğitimi anabilim dalında tamamlamıştır. İlk yayınlandığı dönemlerde meraklı bir okuyucusu olduğu BirGün Kitap Eki'nde önce yazar nihayetinde ise editör olmuştur. Aynı zamanda Ayrıntı Dergi yayın kurulu üyesidir. Yazıları Karşı Düşler, Refleks, Lacivert, İzafi, 14 Şubat Dünyanın Öyküsü, Redaksiyon, Ayrıntı gibi dergilerde yayımlanmıştır. Sarpkaya, Litera Edebiyat'ın da yayın kurulunda yer almaktadır.
Seda Ateş
Çevirmen ve editör. Boğaziçi Üniversitesi'nde okumuştur. Uzun yıllar Robinson Crusoe Kitabevi'nde çalışmıştır. Çeşitli dergilere ve kitap eklerine yazılar yazdı, çeşitli yayınevleri ve sanat kurumları için çevirmenlik ve editörlük yapmıştır. Londra'da yaşamaktadır, şimdilerde çevirmenlik, yazar danışmanlığı ve yazar temsilciliği yapmaktadır. Ateş, Litera Edebiyat’ın da yayın kurulunda yer almaktadır.
Burcu Aydoğan
Ankara doğumludur. İlk, orta ve lise öğrenimini T.E.D. Ankara Koleji’nde tamamlamştır. Çankaya Üniversitesi Matematik-Bilgisayar bölümünü bitirmiştir. 2003 yılında kurduğu MET-AY Bilişim Ltd. Şti. şirketinde Web Tasarımı, Web Yazılımı ve Sosyal Medya Yönetimi alanlarında yönetici olarak çalışmaktadır. 2018 yılında Fadime Uslu ve Cemil Kavukçu’nun birlikte yürüttüğü öykü yazarlığı atölyesine katılmıştır. 2019-2021 arasında Fadime Uslu’nun ve sonrasında Doğuş Sarpkaya ile birlikte yürüttükleri İşleyen Kurmaca yazarlık atölyesinin asistanlığını yapmıştır. Yazdığı öykü ve incelemeler Birgün Kitap Eki’nde ve çeşitli edebiyat sitelerinde yayınlanmaktadır. Aydoğan, Litera Edebiyat’ın da editörü ve sorumlu marka müdürüdür.