2021'de Cihat Duman'ın en sevdiği kitaplar
Cihat Duman, 2021'de okuyup sevdiği ve okuyamadığı kitapları Literaedebiyat için paylaştı.
Cihat Duman
Mustafa Çevikdoğan'ın Geçecek Zaman'ını okudum. Hala direnen öykü türünün savunmasını yapmış üslubuyla. Bu sebeple beğendim. Ayrıca seçtiği konular merakımı yoran konular olduğu için memnun kaldım diyebilirim.
Üçüncü ve dördüncü kez okuduğum kitaplar var. Bu kadar ısrarlı takip edilen kitapların okunma gerekçesini yazmak yetersiz olur. Adları şöyle: Totem ve Tabu, Miskinler Tekkesi, Uygarlığın Huzursuzluğu, Musa ve Tektanrıcılık, Tragedyanın Doğuşu (aynı mevsimde 3 kere okundu), Psikanalitik Edebiyat Kuramı, Kahrolmak (yazmakta olduğum bu kitap 4 kere okundu), Tutunamayanların Politik Psikolojisi, Gelecekteki İlkel.
Murat Menteş’in son romanı Fink güzel bir denemeydi. Seci sanatını kullanmasının yanı sıra bir üst kurmaca pansumanı olarak karakterin gündelik yaşama taşırılması oldukça kurnazcaydı. Eser güvenilmez anlatıcı ile oluşturulduğu halde içindeki ayrıntıların sahici olması beni vurdu. Özellikle Seoul’de geçen bölümde camiye yakın ayıp evler.
Besim F. Dellaloğlu’nun Poetik ve Politik kitabı okumakta bir yıl geciktiğim bir kitapmış meğer. Kültürel ana başlıklara çeki düzen veriyor hoca. Bu minik haplar okura az zamanda büyük eserler okutmuş sayılıyor.
Sefa Kaplan’ın Susanlara Hiçbir Şey Sormayınız eseri muhteşem bir toplam. Sefa Kaplan çok iyi bir yazar olduğu halde çok iyi bir okur. Diğer üç ihtimal kolaydır (mesela çok kötü bir okur olduğunuz halde çok iyi yazabilirsiniz ya da çok iyi bir okur olduğunuz halde çok kötü…) fakat bu husus eleştirinin ilk şartıdır. Sefa Kaplan eleştiriyor.
Eski kitapları okudum ve çok beğendim. Özellikle Tristram Shandy ve Kurmacanın Retoriği kitaplarından etkilendim. Lukacs’ın Estetik (I ya da II olması lazım) kitabını okuyamadım çünkü başlarını anlamadım. Fakat çok beğendim bu kitabı. Kendimi geri zekâlı hissettirdi bana. İnsanın böyle hislere çok ihtiyacı var.
Comments