2021'de Mehmet Fırat Pürselim'in en sevdiği kitaplar
- Litera
- 27 Ara 2021
- 2 dakikada okunur
Mehmet Fırat Pürselim, 2021'de okuyup tavsiye ettiği kitapları Literaedebiyat ile paylaştı: Bu listeyi 2021 yılı içinde okuduğum edebiyat kitaplarından oluşturdum, okuyamadığım nice güzel kitabı gelecek yıllarda keşfetmeyi umuyorum.

Yeryüzünde Bir An İçin Muhteşemiz – Ocean Vuong – Roman – Harfa: Naif ve içeriden anlatımı, yarattığı atmosferi, aslında çok büyük olan meseleleri yaşar gibi sakince, megafona gerek olmadan anlatmasından dolayı.
Yakınlık Korkusu – Neslihan Önderoğlu – Öykü – Can: Ben, Neslihan’ın öykü kurgusunu ve dilini her zaman çok başarılı bulmuşumdur. Meselesi olan, cesur öyküler anlatmış gene Yakınlık Korkusu’nda.
Bir Kış Gecesi Misafiri – Ayça Erkol – Öykü – Alakarga: Büyük oyunlara, dilbazlıklara, cambazlıklara sapmadan, kurduğu harika atmosfer ve anlattığı güzel öyküleri seviyorum Ayça’nın.
Kamburuma Üç Sebep – Recep Kayalı – Öykü – Bilge Kültür Sanat: Recep, öykülerini yaşar gibi anlatıyor. Çok hayatın içinden, çok sahici, sayfaların içinde size bir dünya kurmayı beceren öyküler. Yok, başka bir cehennem ama cennette de.
Ormandan Gece Gelen – Özgür Çırak – Novella – Nota Bene: Ormandan Gece Gelen, bize doğanın sadece sesini değil şarkısını da taşıyan, tam da ağacın, otun, kuşun, börtü böceğin, karacanın içinden yazılmış bir kitap olduğu için.
Güzelliğini Gördükçe Ağlayasım Geliyor – Ethem Baran – Öykü – İletişim: Ethem Baran’ı okurken hayatın ne kadar sahi’ci’ değil sahi olduğunu görüyorsunuz. Yazı’cılardan değil gerçek yazarlardan, onun için güzelliğini gördükçe ağlayasımız geliyor.
Sus Barbatus – Faruk Duman – Roman – Yapı Kredi Yayınları: Ekolojik edebiyatı çok kıymetli buluyorum ve Faruk Duman bunun en güzel örneklerini Sus Barbatus serisiyle veriyor. Yaşar Kemal’in klasik anlatıya hatta efsanelere dayanan doğa/l sesini günümüzün modern, postmodern teknikleriyle bambaşka bir şekilde anlatıyor.
Kanayak – Gamze Arslan – Öykü – Can: Gamze, bir derdi olup bin dermana değişmeyen yazarlardan. İyi ki öyle, derdi aslında hepimizin derdi ve bunları edebiyatın olanaklarını kullanarak okuruna geçiriyor.
Hayal Otel – B. Nihan Eren – Novella – Yapı Kredi Yayınları: Her ne kadar kapağında öykü yazsa da ben novella olarak okumayı yeğliyorum Nihan’ın yazdıklarını. Kadın, erkek, insan ilişkilerini çok içeriden ve başarıyla anlatıyor. Hayata yazıyla ayna tutan yazarlardan.
Ausgang – Serkan Türk – Roman – Yitik Ülke: Kendi kendini didikleyen, bizi kendimizle, hayatla, sınırlarla baş başa bırakan bir roman. İçsesi öylesine başarıyla roman boyunca kullanıyor ki, bir süre sonra okur da romandan çıkamıyor.
Dört Mevsim Gazozu – Segah Gümüş – Öykü – Hece Öykü: Yılın son günlerinin sürprizi, hiçbir acemilik taşımayan bir ilk kitap. Konuları, anlatım tekniği, farklı biçimleri denemesi, kurguları oldukça başarılı. Kahramanları ağırlıklı olarak kadın ama kadın öyküleri olarak değil insan öyküleri olarak okuyorsunuz.
Comments