top of page
  • YouTube
  • IG
  • twitter
  • Facebook
Ara
Yazarın fotoğrafıLitera

2024'de Mehmet Fırat Pürselim'in en sevdiği kitaplar

Mehmet Fırat Pürselim, 2024'de okuyup sevdiği ve yazarken ilham aldığı kitapları Literaedebiyat için paylaştı.



Son beş – altı yıldır çalıştığım proje bazlı okumalar yapıyorum. Bir dönem 80 öncesi ve darbe sonrasına dair siyasi ve edebi kitapları okudum. O proje hâlâ masamın üzerinde duruyor, bir gün tamamlayabilmeyi umuyorum. 


Senelerdir çalıştığım masalların büyübozumuna ilişkin deneme dosyamı bu sene nihayet tamamladım. Okumalarımın büyük bir kısmını masal inceleme kitapları oluşturdu. Son iki sene yüzlerce kitap, tez, makale, yazı okudum. Jack Zipes’ın Peri Masalları ve Yıkma Sanatı, Grimmlerin Mirası, Dayanılmaz Peri Masalı, Bruno Bettelheim’ın Masalların Büyüsü yıl boyu elimin altında durdu. Masallardan çok şey öğrendim. Her birinin tarihi serüveni içinde toplumsal ve psikolojik yansımalarının sırrına ulaşmaya çalıştım. Öğrendiklerimle yetinmedim ben de fikirler ürettim tezler geliştirdim. On yıllık emeğin neticesinde altı yüz sayfaya yakın bir dosyayı yılın sonuna doğru tamamlamayı başardım. Şimdi on yıllık emekten daha büyüğünü bu kapsamda bir kitabı yayımlayacak yayınevini bulma konusunda vereceğim sanırım. Umarım 2025 içinde basıldığını görebilirim.  


Bir diğer okuma konum da Edebiyat Mahkemesi adı altında gerçekleştirdiğim atölyeye ilişkin oldu. Hayatımın merkezinde duran iki meşgalemi birleştiren bir çalışma bu. Edebiyat kitaplarına hukuk çevresinde bakıp yargılamasını yapıyorum. Bildik değerlendirmelerin dışında özgün yorumlarla farklı bakış açısı üzerinden adeta bir dava dosyası gibi iddia ve savunmaları hazırlayıp hükmü açıklıyorum. Beş - on yıl sonra bu çalışmadan da bir kitap dosyası çıkacak, şimdilik sadece biriktiriyorum. Bu sene yazar olma sebeplerim olan Kafka ve Dostoyevski üzerine derinlemesine okumalar yaptım. Beni en çok etkileyen kitaplarsa Henri Troyat’nın Dostoyevski biyografisi ile Michael Löwy’nin Kafka, Boyun Eğmeyen Hayalperest incelemesi oldu. Gene bu proje kapsamında yoğun Dag Solstad okumaları yaptım. 


Planlı okumalarım dışında fırsat buldukça yeni çıkan kitapları da okumaya çalıştım. Yıl içinde okuduklarım içinde en beğendiklerim, Özgür Çırak’ın Biz de Yarın Güleriz, Daniel Moyano’nun Timsah Kutusu, Samanta Schweblin’in Yedi Boş Ev, Ümit Aykut Aktaş’ın Kaplumbağa Ayaklanması ve Dilek Yılmaz’ın Valeria Bunu Anlayamaz’ı oldu. 


2025 yılında da, Barış Tanrıçası Pax’ın güzel sesi yerine Savaş Tanrısı Mars’ın naralarını dinleyeceğimiz şimdiden belli, her şeye rağmen Litera okurları için harika kitaplar okudukları, nefis filmler izledikleri, güzel anılar biriktirdikleri bir yıl olmasını dilerim.




Comments


bottom of page