Aşkın ve sevginin sağaltıcı gücünü yeniden hatırlatan usta işi bir roman
Ali Ayçil, "tarih"e değil de "karşı tarih"e inanan minör bir kahramanın hikâyesini anlatıyor. Karşı Roman, hem içeriğiyle hem de anlatım biçimiyle kalıpları yıkan, ezberlerin dışına çıkan ama aynı zamanda, aşkın ve sevginin sağaltıcı gücünü yeniden hatırlatan usta işi bir roman…
“Onlar tarihti diye söylendim biz karşı tarih, kasaba tarihti ben ve kurtlar karşı tarih; biri bir çocuğu ölüme gönderiyor, diğerleri ölüme gönderilen çocuğun kıyısından geçiyordu. Benim yeniden yürümeyi seçmem, ansızın kalkıp bir savunmaya yeltenmem, kasabalılara değil, kurtlara ve öbür yabani hayvanlara şükran borcumu ödemekten başka bir anlam taşımıyor. Savunma bütünüyle bu minval üzerinde yapılacak ve bittiğinde kasaba kendisinde savunulacak en küçük bir irfan kırıntısı bile olmadığını anlayacak.”
Ali Ayçil
1969 yılında Erzincan’da doğdu. İlk, orta ve lise eğitimini Erzincan’da, yükseköğrenimini Erzurum Atatürk Üniversitesi Kazım Karabekir Eğitim Fakültesi Tarih Bölümü’nde tamamladı. Şiir ve yazıları Dergâh, Hece, Kitaplık, Varlık gibi dergilerde yayımlandı. Basılmış kitapları: Arastanın Son Çırağı (Şiir, 1999), Naz Bitti (Şiir, 2001), Ceviz Sandıklar ve Para Kasaları (Deneme, 2002), Sur Kenti Hikâyeleri (Hikâye, 2004), Kovulmuşların Evi (Deneme, 2007), Yenilgiden Dönerken (Deneme, 2011), Bir Japon Nasıl Ölür (Şiir, 2018, TYB Şiir Ödülü), Usta Konuşmak İstiyor (Deneme, 2020), Karşı Roman (Roman, 2024). Sur Kenti Hikâyeleri Sterling Publishers tarafından İngilizceye çevrilerek Hindistan’da yayımlandı.
KARŞI ROMAN
Ali Ayçil
İletişim Yayınları, 2024
144 s.
Comments