top of page
  • YouTube
  • IG
  • twitter
  • Facebook
Ara

Dikkat çekici bir ilk kitap: Annemin Küpeleri

Yazarın fotoğrafı: LiteraLitera

“Bir ömrün on beş öyküye, seksen sekiz sayfaya sığabileceğini gösteren; insanın en gizli, en savunmasız, en kuytu köşelerini günyüzüne çıkaran bir kitap: Annemin Küpeleri.” Yusuf Doğan, Doğan Görmez’in dikkat çeken ilk öykü kitabı Annemin Küpeleri üzerine yazdı.



   Annemin Küpeleri, Kültür Bakanlığı ilk eser desteğini de alarak yayımlanmış bir ilk kitap. Daha ilk satırdan, ilmek ilmek dokunmuş, üzerinde uzun gecelerce düşünülmüş cümlelerin okudukça ruhunuzu sardığını hissettirmeyi başaran bir ilk kitap üstelik. Doğan Görmez’in bu kitapta kaleme aldığı her öykü gerçek hayattan bir kesit. Acı ve mutluluğun kol kola gezdiği gerçek hayattan…


     Her öykü farklı bir pencere açıyor insanoğlunun çürümüş, kokmuş ilişkilerine. Çatışmaların arasında sıkışıp kalan karakterlerin duyulmayan çığlıkları… Nicelik olarak var olan ama niteliği kimse tarafından önemsenmeyen, gölge gibi varlığını sürdüren insanların iç sesi… İyi bir eş, evlat, kardeş, ebeveyn olamamış belki bunun için çabalamış ama çabaladıkça daha da çamura saplanmış  ne yardan geçebilmiş ne de yar olabilmiş, boşlukta kaybolmuş silüetler… Ve daha niceleri niceleri…


      Genel olarak toplumcu gerçekçi bir tavrı olsa da Doğan Görmez, öykülerinde kesin yargılara varmıyor. Ortaya çıkardığı öykü atmosferiyle okuru öykünün içine davet ederek karakterlerin çatışmalarını çok içeriden bir yerden vermeyi başarıyor. Hatta okurunu öykü bittikten sonra bile bir süre öyküde kalmaya teşvik ediyor. Edilgen bir okuyucu olmak yerine aktif bir okuyucu olmaya zorluyor bizleri. Öykülerin satır aralarında başka metinlere, yazarlara da göz kırpıyor Doğan Görmez. Örneğin kitabın ilk öyküsü olan Tavan Arası Oğuz Atay’a bir selam niteliğinde. Söz gelimi, bir öyküyü okurken güzel bir şarkı dönüp duruyor zihnimizde, başka bir öyküde bir kitap kapağı yerleşiyor gözümüzün önüne. Bu özellikleriyle sıradan bir kitap olmanın ötesine geçiyor Annemin Küpeleri. Belki bir yolculuğa davet, belki derinlerde kalmış yaşanmışlıklarla yüzleşme fırsatı, belki de çok daha fazlası…


        Yazarın ilk kitabı olmasına rağmen betimlemeler ve benzetmelerdeki mahirliği de okuru şaşırtacak nitelikte diyebilirim zira çoğumuzun yaşadığı veya tanık olduğu zorbalığın, dışlanmışlığın, sevgisizliğin karakterlerde bıraktığı derin izleri ruhsal betimlemelerle çok iyi yansıtmış. Yıldırımın gökyüzünde oluşturduğu görseli gözdeki kılcal damarlara benzetmesi gibi daha birçok etkileyici, vurucu benzetmelere yer vermiş. Uzun, süslü cümlelerle okuru yormak yerine yazar; sade bir dili tercih etmiş.


        Bir okur olarak yazarın bir sonraki kitabını merakla bekliyorum. Aynı tadı alacağıma eminim. Kafamda beliren iki sorunun cevabını umarım tez alırım. Acaba ikinci kitabı bu on beş öykünün devamı niteliğinde mi olacak yoksa yeni yaşamları, farklı karakterleri mi tanıyacağız? Ben hepsine varım.



ANNEMİN KÜPELERİ

Doğan Görmez

Edebiyatist Yayınları, 2025

Tür: Öykü

88 s.

コメント


bottom of page