top of page
  • YouTube
  • IG
  • twitter
  • Facebook
Ara

Ormanda başkaları da var mıydı?

Yazarın fotoğrafı: LiteraLitera

Şermin Yaşar, Biri Daha Var diyerek masalların görünmeyen kahramanlarını anlatıyor; okuru söylenmeyeni merak etmeye, düşünülmeyeni düşünmeye ve dünyayı her yönüyle görmeye davet ediyor...



“Bir varmış, bir yokmuş…” diye başlar bütün masallar. Ve gerçekten de birileri varken birileri yoktur. Bazılarının hikâyesi anlatılırken bazılarından hiç söz edilmez. Varsa yoksa başrol; ötekiler neler yaşamış, neler hissetmiş hiç söylenmez.


Kahramanlar konuşulur... Başarılılar, güzeller, yakışıklılar, göz önündekiler, hızlı ve dikkat çekici olanlar konuşulur. Oysa her hikâyede birileri daha vardır. Görmediğimiz, bilmediğimiz, konuşulmayan, anlatılmayan ama en az anlatılanlar kadar değerli olan birileri...


Mesela masalda sadece 7 cüce mi vardı? Geppetto Usta'nın, bir oğuldan başka isteği yok muydu? Çiftlikteki tavuklar altın yumurtlayamadıkları için ne hissetmişlerdi? Rapunzel masalında “oradan geçen bir prens”in neden adı sanı yok? Peki Kırk Haramilerin kırkı da kötü müydü?


Kitaptan

Pamuk Prenses ve Yedi Cüceler masalındaki iyi kalpli Pamuk Prenses, kendisini kıska­nan üvey annesi kötü kalpli kraliçe tarafın­dan ormana gönderilmiş, prenses ormanda yedi cücelerin evine sığınmıştı. Cüceler evde yokken kötü kalpli kraliçe gelmiş, Pamuk Pren­ses’i zehirlemiş ve bayıltmıştı. Cüceler çok üzülmüştü. O sırada oradan geçen bir prens, Pamuk Prenses’i öperek uyandır­mış, sonra mutlu mesut yaşamaya devam etmişlerdi. VE BİZ, “BUNLAR YAŞANIRKEN ORMANDA BAŞKALARI DA VAR MIYDI?” DİYE HİÇ SORMADIK.


Yayınevi: Doğan Çocuk

Yazar: Şermin Yaşar

Resimleyen: Mert Tugen

Ebat: 110*150

Sayfa Sayısı: 248 SF + KAPAK

Kapak: CİLTLİ

 

Şermin Yaşar

1982 yılında Berlin’de doğdu. Hep yazar olmayı hayal etti ve hayallerinin peşine düşüp Türk Dili ve Edebiyatı Bölü­mü’nden mezun oldu. Yüksek lisansını Yeni Türk Edebi­yatı alanında yaptı. Çocuklarla oyunlar oynamayı, onlara masallar ve öy­küler anlatmayı çok seven yazar çocuk edebiyatına Çok Hayal Kuran Çocuk, Oyun Takvimi, Dedemin Bakkalı, Dedemin Bakkalı-Çırak, Tilki Masalları (Cesaret Sandığı, Uyuyor musun?, Garip Bir Kuyruk), Cingo, Kuş Masalları, Abartma Tozu, Bizimki, Cebimdeki Mandalina Ağaçları, Oh Ne Âlâ Memleket, Pekicik, Dahacık, Hıhıcık, Lo, Ba­baannem Geri Döndü, Cumhuriyetin İlk Sabahı, Dünyanın En Önemli Öğrencisi adlı eserleri kazandırdı.

Kelime Müzesi ve Anne Müzesi'nin kurucusu olan Şermin Yaşar üç çocuk annesidir. Hâlen en sevdiği işi yap­maya, yazı yazmaya devam ediyor.

 

Mert Tugen

1992 yılında doğdu. Serbest illüstratör olarak çalışıyor. Çocuk kitapları ağırlıklı olmak üzere çeşitli ajanslara, ya­yınevlerine ve dergilere illüstrasyonlar yapıyor. Arta kalan zamanlarında kendi projeleriyle ilgileniyor ve karma ser­gilere katılıyor. İllüstrasyon dışında, sokak sanatıyla uğ­raşıyor.



BİRİ DAHA VAR

Şermin Yaşar

Doğan Çocuk, 2025

Resimleyen: Mert Tugen

248 s.


コメント


bottom of page