top of page
  • YouTube
  • IG
  • twitter
  • Facebook
Ara
  • Yazarın fotoğrafıLitera

Booker Prize 2024 için kısa liste açıklandı

Booker Prize 2024 için beş ülkeden beş kadın yazarın yer aldığı kısa liste açıklandı.



Tek bir kurgu eserine verilen dünyanın en etkili ödülü olan Booker Ödülü'nün 2024 yılı kısa listesi 16 Eylül 2024 tarihinde açıklandı.


Beş kadın ve bir erkeğin temsil edildiği kısa listede Booker'ın 55 yıllık tarihinde en fazla sayıda kadın yer alıyor. Beş ülkeden yazarların yer aldığı listede, kısa listeye kalan ilk Hollandalı yazar, 10 yıl sonra ilk Avustralyalı yazar ve İngiliz, Kanadalı ve Amerikalı yazarlar da bulunuyor. Yazarlardan ikisi daha önce de kısa listeye girmişti.


Altı kitap, 2024 jürisi tarafından 1 Ekim 2023 ile 30 Eylül 2024 tarihleri arasında yayınlanmış ve yayıncılar tarafından ödüle sunulmuş 156 eser arasından seçildi. Sanatçı ve yazar Edmund de Waal başkanlığındaki jüride ödüllü romancı Sara Collins, Guardian'ın Kurgu Editörü Justine Jordan, dünyaca ünlü yazar ve profesör Yiyun Li ile müzisyen, besteci ve yapımcı Nitin Sawhney yer alıyor.


Listede, Birinci Dünya Savaşı'nın savaş alanlarından Avustralya kırsalındaki ruhani bir inzivaya; 19. yüzyılda Amerika'nın Derin Güney'inden 1960'larda ücra bir Hollanda evine; Uluslararası Uzay İstasyonu'ndan Fransız kırsalının altındaki bir mağara ağına kadar okuyucuları dünyanın dört bir yanına ve Dünya atmosferinin ötesine taşıyan öyküler yer alıyor. Kısa listeye kalan kitaplar, diğer konuların yanı sıra, ev ve ailenin çekim gücünü; gerçeğin ve tarihin tartışmalı doğasını ve gerçek benliklerimizi başkalarına ne ölçüde açıkladığımızı araştırıyor.


Booker Prize 2024 töreni 12 Kasım 2024 Salı akşamı Londra'daki Old Billingsgate'de gerçekleştirilecek ve BBC Radio 4'ün Front Row programının özel bir bölümünde yayınlanacak. Tören Booker Prizes'ın YouTube ve Instagram kanallarından canlı olarak yayınlanacak. Kazanan 50,000 £, Iris adında bir kupa (kazanan Iris Murdoch'tan sonra) alacak ve kariyerinin dönüşmesini bekleyebilir. Kısa listeye kalan yazarların her biri 2,500 Sterlin ve kitaplarının ısmarlama ciltli baskısını alacak.


İşte Booker Prize 2024 için kısa listeye giren kitaplar:

Held - Anne Michaels

Dört nesli kapsayan bir anlatıda, yüzyıl ilerledikçe bağlantı ve sonuç anları ateşleniyor ve yeniden alevleniyor.


Orbital - Samantha Harvey

Uluslararası Uzay İstasyonu'nda altı astronot dönmektedir. Hayati bir iş yapmak için oradalar ama yavaş yavaş merak etmeye başlıyorlar: Dünya olmadan yaşam nedir? İnsanlık olmadan Dünya nedir?


The Safekeep - Yael van der Wouden

Çarpık arzuların, tarihlerin ve evlerin heyecan verici hikayesi - ve 20. yüzyılın en büyük trajedilerinden birinin mirası.


Creation Lake - Rachel Kushner

Yarı casusluk romanı, yarı insanlık tarihi üzerine derin bir inceleme olan bu kitapta bir kadın geçmiş ve gelecek arasındaki çapraz ateşin ortasında kalıyor.


James - Percival Everett

Kimlik, aidiyet ve sevdiklerimizi korumak için yaptığımız fedakârlıklar üzerine Huckleberry Finn'in Maceraları'nı yeniden yorumlayan derin bir meditasyon.


Stone Yard Devotional - Charlotte Wood

Charlotte Wood'un affetme, keder ve kadın arkadaşlığı üzerine korkusuz araştırmasında geçmiş kapıyı çalıyor.

Charlotte Wood tarafından

Comments


bottom of page