Can Yayınları Eylül ayı programını duyurdu
Ayfer Tunç ve Murat Gülsoy'un 2013'ten bu yana gerçekleştirdikleri kitap sohbetlerini bir araya getiren Diyaloglar, Annie Ernaux'un içsel hesaplaşmalardan beslenen ilk romanı Boş Dolaplar, Doğu Yücel'in 2014 yılında yayımlanan ve 12 öyküden oluşan derlemesi Güneş Hırsızları Can Yayınları'nın Eylül kitapları arasında.
Arnie Ernaux / Boş Dolaplar (çev. Siren İdemen)
Ernaux'nun ilk kitabı Boş Dolaplar yazarın çocukluğundan, geçmişinden, ondan kopuşundan, kürtajdan ve içsel hesaplaşmalarından söz ediyor. Arka sokakların birinde, kaçak bir kürtajcıda kürtaj yaptıran yirmi yaşında bir genç kadın olan Denise Lesur, hayatını ve çevresini acımasız bir dürüstlükle, kendine otosansür uygulamadan masaya yatırıyor.
Hüseyin Rahmi Gürpınar / Mürebbiye (Açıklamalı Orijinal Metin ve Günümüz Türkçesiyle)
Komedi unsurlarının yoğun olarak kullanıldığı Mürebbiye, Hüseyin Rahmi Gürpınar'ın ve Türk edebiyatının en popüler romanlarından. İlk baskısı 1900'de yapılan roman, yazıldığı dönemin İstanbul'unda, bir konak içinde gelişen karmakarışık aşk ilişkilerinden söz ediyor.
Doğu Yücel / Güneş Hırsızları
Doğu Yücel'in ilk olarak 2014'te yayımlanan Güneş Hırsızları, 12 öyküden oluşan bir derleme. Büyülü gerçekçilik, bilimkurgu, korku ve masal edebiyatını ustaca harmanlayan Yücel, derlemenin öne çıkan ve kitaba ismini veren öykülerinden "Güneş Hırsızları"nda, Dünya ile Güneş arasına girerek güneş ışığını engelleyen Marslılara direnen bir grup insanın bilim kurgu/uzay macerasını anlatıyor.
Marguerite Duras / Hiroşima Sevgilim (çev. Cevat Çapan)
"Sen hiçbir şey görmedin Hiroşima'da."
Marguerite Duras'nın senaryo olarak kaleme aldığı Hiroşima Sevgilim çıktığı 1959 yılında Cannes Film Festivali ve New York Film Eleştirmenleri Birliği Ödülü de dahil olmak üzere birçok farklı ödüle layık görüldü. Sinema tarihine geçen ve birçok kuşağı etkileyen bu efsanevi filmin senaryosu da, Duras'nın elinden çıkmış en çarpıcı metinlerden biridir.
Hiroşima Sevgilim, savaşın ve atom bombasının yarattığı yıkıma tanıklık etmek amacıyla çekilen bir filmde rol almak için Japonya'ya seyahat eden Fransız bir aktristin, orada tanıştığı Japon bir mimarla yaşadığı aşkı konu alıyor. İnsan belleğinin sorgulandığı en yetkin çalışmalardan biri kabul edilen bu eser, aynı zamanda savaşın Japon ve Fransız kültürünü nasıl etkilediğini gözler önüne seriyor.
Tilmann Lahme / Thomas Mann ve Ailesi (çev. Kasım Eğit - Yadigar Eğit)
Bir ailenin sekiz ferdi, sekiz farklı bakış açısı. Avrupa edebiyatının en köklü ve sıra dışı ailelerinden biri olan Mann ailesinin hikâyesi hiç bu şekilde anlatılmadı.
Tilmann Lahme'nin belgesel romanı, Mann ailesinin sevgiyle, tarihsel sınavlarla ve ihanetle dolu destansı öyküsünü anlatıyor.
William Shakespeare / On İkinci Gece (çev. Zeynep Avcı)
Yanlış anlaşılmalar, kılık değiştirmeler… Klasik bir Shakespeare metni! 1601-1602 yılları arasında Noel zamanını sonlandıracak bir eğlence olarak kaleme alındığı tahmin edilen bu metin, aynı zamanda yazarın en çok sahnelenen oyunlarından biri.
Ayfer Tunç - Murat Gülsoy / Diyaloglar
Edebiyatımızın önemli isimlerinden Ayfer Tunç ve Murat Gülsoy'un 2013'ten bu yana Diyaloglar adı altında gerçekleştirdikleri kitap sohbetleri sözden yazıya dönüşüyor. Dünya Edebiyatları Üzerine Diyaloglar, edebiyat severlerin büyük ilgiyle takip ettiği buluşmaların video kayıtlarından derlenerek hazırlandı.
Bu Ay Kısa Klasiklerde
Honoré de Balzac / Kırmızı Han (çev. Lale Özcan)
Balzac'ın büyük eseri Tılsımlı Deri'yle aynı yıl (1831) yayımlanan Kırmızı Han, yazarın tanınmasını sağlayan metinlerden. Kırmızı Han'daki hikâye, Balzac'a eski bir ordu cerrahı tarafından anlatılmıştı. Bu suç hikâyesinde cerrahın arkadaşı adaletsizce yargılanmış ve idam edilmişti; Balzac'ın payına düşen rol ise bu acıklı hikâyeden esinlenerek Kırmızı Han'ı kaleme almaktı.
Louisa May Alcott / Kız Kardeşler (çev. Şirin Etik)
Dört kız kardeşin çocukluktan yetişkinliğe geçişinin, yoksulluğun, aşkın ve kalp kırıklıklarının, kimliklerinin oluşumunun hikâyesi. Kız Kardeşler, Louisa May Alcott'un kültleşmiş ve çok sevilen eseri Küçük Kadınlar'ın ilk dört bölümünden oluşuyor.
Sheridan Le Fanu / Yeşil Çay (çev. Zeynep Bilge)
Fanu'nun bu gotik korku öyküsü ilk kez 1869'da, Charles Dickens'ın editörlüğünü yaptığı All the Year Round adlı haftalık edebiyat dergisinde dört bölümlük bir seri olarak yayımlandı. Fanu'nun 1896'da yayımlanan gotik korku öyküsü, doğaüstü olaylara inanan kişilerin bu durumdan nasıl etkilendiği üzerinde ustalıkla duruyor.
Comments