Cem Tunçer'den Bir İlk Kitap: Juvenil
"Bu kitapta anlatılanların hepsi gerçek. Keşke olmasaydı."
Cem Tunçer, edebiyatın en zorlu türlerinden birinde, "küçürek öykü" türünde yazıyor. Anlatmak istediğini hikâyeyi en saf haliyle, az sözcük kullanarak aktarıyor. Spencer Holst'tan, Lydia Davis'e, Ferit Edgü'den Cortazar'a birçok büyük ismin denediği bu türe yeni bir anlayış getirmeye çalışıyor Cem Tunçer. Çoğu birbiriyle bağlantılı 73 öyküde bir kardeşin kaybı, sorunlu ikili ilişkiler, kuşak sıkıntıları, aile kurumu gibi meseleleri irdeliyor.
“Babamın cenazesinden sonra, yetim mi oldum öksüz mü diye düşünürken, tüm o diz dövmelerin, çay getirip götürmelerin ve dev ayakkabı yığınının ortasında, bir yandan ağlarken bir yandan elimde telefonla gugıllıyordum, babası ölene ne denir diye. Yetim olduğumu öğrendiğimde bir nebze olsun ferahlamıştı içim, öksüz olmak daha kötüydü çünkü.”
Cem Tunçer Juvenil’de, kısa ama okuyucuda etkisi çok uzun sürecek öyküleri bir araya getiriyor. Hayatı boyunca yaşadığı travmaları mizahla etkisiz hale getirmeye çalışan muzip bir anlatıcıyla tanıştırıyor bizi. Balkondan düşüp ölen kardeşi için yas tutan bir abi bu. Bir editör. Süpergüçleri yok. Yalnız uyuyor.
Bu kitapta anlatılanların hepsi gerçek.
Keşke olmasaydı.
JUVENİL
Cem Tunçer
Holden Kitap, 2021
Editör: Özgür Göreçki
Kapak: Yunus Emre Aytaç
Tür: Öykü 90 s.
Comments