Artık cici değil cesur kızlar zamanı
Aslıhan Dağıstanlı Aysev’in kaleme aldığı Cesur Kızlara Yol Arkadaşları serisinin 2. kitabı Asla Pes Etmeyenler, hiçbir engelin insan iradesinden daha güçlü olmadığını kanıtlamaya odaklanıyor.
Aysev, “Hayallerimize ulaşmak için hepimiz Asla Pes Etmeyen, Cesur Kızlar olmak zorundayız,” diyor. Kitaplarını kaleme alma nedenini anlatan yazar, tüm dünyada kız çocuklarının sırf cinsiyetleri yüzünden çeşitli adaletsizliklere maruz kaldığına dikkat çekiyor. Aslıhan Dağıstanlı Aysev’e göre: “Biz kadınlar küçük yaştan itibaren önümüzdeki engelleri ve önyargıları çetin mücadeleler vererek aşmaya çalışıyoruz. Bu mücadelede, eşitsizliği körükleyen kalıpçı ifadeler cinsiyet uçurumunu arttırıyor. Ayrımcı dilin ve kızları geri plana iten hikâyelerin değiştirilmesi kızlarımıza güç verecektir.”
Cesur kadınlardan cesur kızlara bir başucu kitabı. Yazar Aysev, kendi kızlarına kitap seçerken, “En ilgi çekici, en öndeki kahramanlar neden hep erkek?” diye sorgulamaya başlıyor. Yurt dışında yaşayan ailenin küçük kızı da, “Türk kadınları neden buradaki kitaplarda yok? Onlar dünyada başaralı olmadı mı?” diye sorunca Aslıhan Dağıstanlı Aysev anlatılması en acil hikâyelerin henüz anlatılmamış olduğunu görüyor. Yazar, çocuklara fiziksel özellikleriyle öne çıkan prensesler, cici ama arka planda bırakılan karakterler yerine, sınırlarını kendi çizen, kurtarılmayı beklemeden kendini kurtaran, hayallerinin peşinden koşan rol modellerini tanıtmak üzere Cesur Kızlara Yol Arkadaşları serisini kaleme alıyor.
Başucu kitabı niteliğinde olan Cesur Kızlara Yol Arkadaşları 2, dünyada ve Türkiye’de iz
bırakmış, geçmişten günümüze 30 cesur kızın az bilinen yaşam öykülerinin yanı sıra yazarın
kendi çocukluğundan da kesitler içeriyor. Akıcı bir üslup ve renkli illüstrasyonlarla aktarılan cesur kızların hikâyeleri hiçbir engelin insan iradesinden daha güçlü olmadığının kanıtı.
Aynı zamanda tarihin kadın gözünden bakıldığında ne kadar farklı olduğunun…
Mesleklerde cinsiyet olmadığının… Ve gök kubbeyi ancak kız erkek, omuz omuza birlikte taşıyabileceğimizin...
Bu nedenle eser, hem kız hem de oğlan çocukları için yol gösteriyor… Yazar, “Oğlan
çocukları, kızlara yol arkadaşı olur, esas gücün ezmekte değil sevmekte gizli olduğunu öğrenerek yetişirlerse toplum olarak yüceliriz,” diyor. Çocukların sesinin önemini
vurgulayan yazar, Türkiye’nin dört bir yanından kendisine gelen çocuk okurların
mektuplarına da kitapta yer veriyor.
Aslıhan Dağıstanlı Aysev’in Cesur Kızlara Yol Arkadaşları 2 – Asla Pes Etmeyenler kitabında
yer verdiği isimlerse şöyle: Arzu Kaprol, Bakiye Duran, Bilge Demirköz, Çiğdem Kağıtçıbaşı,
Dilek Livaneli, Dilhan Eryurt, Ebru Baybara Demir, Ece Çiftçi, Ferhan & Ferzan Önder, Halide Edib Adıvar, Hande Özdinler, İlke Özyüksel, İoanna Kuçuradi, Jülide (Göksan) Gülizar, Karsu Dönmez, Melahat Ruacan, Nazmiye Muslu Muratlı, Özlem Türeci, Paris Pişmiş, Prenses Fahrelnissa Zeid, Remziye Hisar, Saadet Özkan, Sabiha Gökçen, Safiye Ali, Selin Gören, Selma Rıza Feraceli, Sertab Erener, Suna Kan, Tomris Hatun, Zümran Ömür.
Kendisi de cesur bir kız olarak yetiştirilen Aysev, kitaptan elde ettiği gelir ve halk dayanışmasıyla internet ulaşımı kısıtlı köylerde Cesur Kızlara Yol Arkadaşları isimli kütüphaneler kuruyor. Çocuklarla ve köy öğretmenleriyle birebir yaptığı sosyal çalışmalarla fırsat eşitliği için uğraşıyor. Urfa, Batman’dan sonra sırada Diyarbakır projesi var. Aslıhan Dağıstanlı Aysev’in çocukların yanı sıra yetişkinlere de cesaret bulaştırdığı yolculuğu, “Ben Değerliyim. Ben de Yapabilirim. Ben Asla Pes Etmem” öz inancını yayıyor. Hayallerimizin peşinden gitmemizi, yanlış yapmaktan korkmak yerine hiç denememiş olmaktan çekinmemizi hatırlatıyor.
Aysev’in hayali, dünyayı ilerleten, Özlem Türeci’lerin, Çiğdem Kağıtçıbaşı’ların, İoanna Kuçuradi’lerin bu topraklardan daha sık çıkması… Asla Pes Etmeyen çocukların bir gün bu kitaptakiler gibi hayallerine ulaşmaları.
Aslıhan Dağıstanlı Aysev, Ankara’da doğdu. Dereceyle girdiği ODTÜ İşletme bölümünü şeref listesinde bitirdi. Tam burs kazanarak gittiği University of Manchester’da Pazarlama Mastırı yaptı. Profesyonel hayatı sırasında dünyanın en prestijli üniversitelerinden IMD’de eğitim aldı.
20 seneyi aşkın bir süre, önde gelen uluslararası firmalarda üst düzey yöneticilik görevleri üstlendi. 2001 yılında şirketinin Cenevre’deki ana merkezinde bulunan uluslararası marka yönetimi bölümüne getirilen ilk kadın oldu. Dünyaca ünlü pek çok markanın Avrupa’dan Asya’ya, Afrika’dan Amerika’ya uzanan bir coğrafyada Global Marka Direktörlüğünü yaptı. 2009’da Turkishtime’ın “500 Global Türk” listesinde yer aldı.
1999 depreminde, gönüllü yardım çalışmalarıyla İstanbul Valiliği tarafından taktir belgesiyle onurlandırıldı. Alman Kızıl Haçı “Miss Magic” (Sihirli Kız) lakabıyla hikayesini yayınlandı.
Evli ve iki kız annesi olan Aslıhan halen İsviçre’de yaşamaktadır. Bir Türk ve bir kadın olarak yabancı topraklarda edindiği profesyonel tecrübeler doğrultusunda ve kız çocuğu yetiştirmenin sorumluluğuyla, kadın hareketine destek veren çalışmalarda rol almaktadır. Cenevre’de 2010 – 2018 yılları arasında katıldığı karma resim sergilerinde, “kadının objeleştirilmesine karşı temalı” tabloları sergilenmiştir.
Türk kadınının dünyada eksik tanınan başarısını, azmini ve cesaretini anlatan ve yayımlandıktan kısa bir süre sonra çok satanlardan olan Cesur Kızlara Yol Arkadaşları kitabının yazarıdır. Gelmiş geçmiş, önemli işler başarmış, ilklere imza atmış Türk kadınlarının masalsı biyografilerini aktardığı kitabında engel tanımazlığı, cesareti ve hayal etmenin gücünü dile getirmektedir. Kitabı yazma amacı hem kendi kızlarına hem de Türkiye’deki çocuklara “Ben de yapabilirim” dedirtebilmektir.
Halen Cumhuriyet gazetesine ve farklı yayın organlarına makaleler yazmaktadır.
CESUR KIZLARA YOL ARKADAŞLARI 2
Aslıhan Dağıstanlı Aysev
Nemesis Kitap, 2021
144 s.
Comments