top of page
  • YouTube
  • IG
  • twitter
  • Facebook
Ara
Yazarın fotoğrafıLitera

İyi kötü bir umut olmasa insan kendine bir hekim arar mı?

Gülayşe Koçak, Çifte Kapıların Ötesi’nde terapi ortamında bir araya getirdiği karakterlerle çağımıza ait meselelerin izini sürüyor.

"Canınızdan bezmişsiniz, bir asalak gibi, hiç kimseye hiçbir şey vermeden, dünyaya hiçbir güzellik katmadan yaşıyorsunuz; bir fazlalıksınız burada, üstelik burada var olmaya layık olanların payından yiyor, içiyorsunuz. Umut olmasa, böyle bir ruh hali içinde burada bir dakika daha durulur mu? Evet, iyi kötü bir umut olmasa insan kendine bir hekim arar mı?


Aniden yutkunma problemi baş gösteren bir kadın psikoterapi seanslarına başlar ve ardı ardına açılan kapıların ardında en az bir sfenks kadar soğuk ve mesafeli olan doktoruyla kırılgan ama bir o kadar da umut verici bir “kendini keşfetme” yolculuğuna çıkar. “Aktarım”, “bağlanma”, “karşı aktarım” gibi açıklanması zor kavramlarla ilerleyen bu yolculuk zamanla sadece kendisinin değil doktorunun da yolculuğu haline gelir."


Gülayşe Koçak İlkokulu Kopenhag’da, ortaokulu TED Ankara Koleji’nde, liseyi Hannover’de okudu (ve Hannover Konservatuvarı’nda piyano çalışmalarını sürdürdü). Liseyi Ankara Tevfık Fikret Lisesi’nde bitirdikten sonra, Ankara Üniversitesi SBF Basın-Yayın"Yüksek Okulu’nden mezun oldu.

Ankara’da Kanada Büyükelçiliğinde 10 yıl resmi çevirmenlik, konsolos yardımcılığı, White and Case’de 3,5 yıl personel müdireliği yaptı. Oda müziği grubuyla konserler verdi; Ankara Anglikan Kilisesi pazar ayinlerinin orgculuğunu yürüttü. Sabancı Üniversitesi’nde 4 yıl rektör özel kalem müdireliği yaptı.

Koçak 2003’ten bu yana Sabancı Üniversitesi Yazma Becerileri Merkezi’nde Yaratıcı Yazma Atölyeleri düzenlemekte; ayrıca pek çok kurumda Yaratıcı Yazma atölye çalışmaları (Türkçe ve İngilizce) düzenliyor, seminerler veriyor. Romanları: Çifte Kapıların Ötesi (1. Baskı Oğlak Yayınevi 1993, 2. Baskı İletişim Yayınları 2003, 3. Baskı Yapı Kredi Yayınları 2013), Gözlerindeki Şu Hüznü Gidermek İçin Ne Yapmalı? (Oğlak Yayınevi, 1997), Topaç (Kanat Kitap, 2002), Siyah Koku (Yapı Kredi Yayınları, 2012).

Çevirileri: Türkiye Kronolojisi 1938-1945, (Gotthardjaeschke, Türk Tarih Kurumu Basımevi, 1990); Kamusal Şeyler, Özel Şeyler, Raymond Geuss,Yapı Kredi Yayınları, 2007. Kızlar ve Babaları'nda (Paradigma Yayınları, 2011) İkna Et Beni başlıklı denemesi ve Virgül, PsikeArt, Mahsus Mahal, SUDergi, iktidarsiz.com ve pek çok dergide yayımlanmış deneme, makale ve kitap tanıtım yazıları, çevirileri var. Koçak, PEN Yazarlar Derneği ve EWCA (European Writing Centers Association) üyesidir.


ÇİFTE KAPILARIN ÖTESİ

Gülayşe Koçak

Everest Yayınları, 2023

Tür: Roman

Comments


bottom of page