Davulların Çaldığı Yerler
Fatih Yiğitler'in kaleme aldığı Davulların Çaldığı Yerler, kendi anlatı ormanındaki patikaların çevresine ilişkileri diziyor.
Kumsalın bomboş oluşuna sevinçle baktı ikisi de. Arkalarındaki kayalar bir kale duvarı oluşturmuşlardı sanki, çetin, aşılmaz, koyun genişlemesini önlemeye azimli. Önlerindeki denizin enginlerinde gemiler yol alıyor, kanallardan geçip büyük kentlere giriyordu. O kentlerde erkek çocukları uyku ve sevgi kokan kadınlar hayal ediyordu. O kadınlar sokak başlarında duruyor, geceleyin gördükleri rüyaları gerçeğe dönüştürmenin yollarını hesap ediyorlardı.
Davulların Çaldığı Yerler kendi anlatı ormanındaki patikaların çevresine ilişkileri diziyor. Numaralarını unuttu unutacak cambazın, zor zamanlar geçiren horoz dövüşçüsünün, ölümü ve doğumu aynı anda bekleyen ihtiyarın, eski bir arzuya özlem duyan iki dostun, henüz tanışmış kadınla erkeğin, henüz tanışmış iki kadının, memleketine geri dönen ressamın, yıllar sonra beraber seyahate çıkan genç çiftin ve düş gücüne sığınmaktan başka çare göremeyen yazı heveslisinin hikâyelerinde dil de ilişkiler gibi mevziini koruyor, bazen saklanıyor, bazense en ummadık anda coşkunlaşıyor. Aynı ve farklı cinsiyetler, insan ve çevre, tanıdık ve yabancı, ebeveyn ve evlat arasındaki ilişkilerin sarmaladığı patikalar dille beraber çatallanıyor, birbirine dolaşıyor, uzaklaşıp yakınlaşıyor ama hedeflerinde umudu tutuyor hep. Beklemenin yetmeyeceği, peşinden koşmayı gerektiren bir umut.
Fatih Yiğitler
1990’da Nusaybin’de doğdu. İlköğrenimini ve liseyi Diyarbakır’da bitirdi. 2012’de ODTÜ İngilizce Öğretmenliği’nden mezun oldu. İtalya’da bir lisede dil asistanı olarak çalıştı. Diyarbakır’da üç yıl öğretmenlik yaptıktan sonra 2016 yılında Polonya’ya yerleşti. Öyküleri Sözcükler Dergisi ve Öykü Gazetesi’nde yayımlandı. Türkçeye Jack London, Sigrid Nunez, Darcy O’Brien, Robert McFarlane, Manuel Muñoz’dan eserler çevirdi. Yazarlığın yanı sıra dil öğretmenliği ve çevirmenlik yapıyor.
DAVULLARIN ÇALDIĞI YERLER
Fatih Yiğitler
Mahal Edebiyat Yayınları, 2024
Tür: Öykü
104 s.
Commenti