Taşra kasabasına gelen gizemli bir sirk
Yaşayan önemli Macar yazarlardan László Krasznahorkai, yapıtlarındaki biçem özelliğiyle öne çıkıyor. Yazarın “kıyamet güldürüsü” diye nitelendirilen Direnişin Melankolisi adlı kitabı, bir taşra kasabasına gelen gizemli sirkin ekseninde biçimleniyor.
Sirkin tek gösterisi olan devasa balina, kasabalıları birbirine düşürürken gözü yükseklerde olan Eszter Hanım’a da diktatörlük yolunu açıyor.
Kazandığı Booker Ödülü’nün jüri başkanı Marina Warner, onu şu sözlerle betimliyor: “László Krasznahorkai, olağanüstü yoğun ve geniş kapsamlı tınısıyla, günümüz yaşamının dokusunu ürkütücü, şaşırtıcı, müthiş komik ve sarsıcı güzellikte sahnelerle aktaran vizyona sahip bir yazardır.”
László Krasznahorkai 1954’te Macaristan’ın Gyula kentinde doğdu. Budapeşte’de dil ve edebiyat, ardından hukuk eğitimi aldı. Bir distopya romanı olan 1985’teki ilk yapıtı Şeytan Tangosu’yla Macar edebiyatının önde gelen yazarlarından biri oldu. Şeytan Tangosu, Béla Tarr’ın yedi buçuk saatlik siyah beyaz filmiyle (1994) sinema tarihine de geçti. 1986’da Kegyelmi viszonyok (Af Koşulları) adlı öyküsü yayımlandı. Sovyet Bloku’nun çöküşünde ülke dışındaydı. Almanya’dan baş-layarak dönem dönem ABD, İspanya, Yunanistan, Japonya gibi çeşitli ülkelerde yaşadı. Moğolistan ve Çin’de yaşadıklarını Az urgai fogoly (Urga Mahpusu, 1992) ve Rombolás és bánat az Ég alatt (Gökyüzünün Altında Yıkım ve Keder, 2004) kitaplarında sorguladı. Savaş ve Savaş (1999), Az ellenállás me-lankóliája (Direniş Melankolisi, 1993), Északról hegy, Délrl tó, Nyugatról utak, Keletrl folyo (Kuzey Dağı, Güney Gölü, Batı Yolu, Doğu Deresi, 2003) ve Seibo Orada, Aşağıdaydı (2008) adlı yapıt-lara imza attı. Yazarın ayrıca senaryo çalışmaları da vardır. László Krasznahorkai 2015 yılında Man Booker Uluslararası Ödülü’nü kazanarak bu ödülü alan ilk Macar yazar oldu.
DİRENİŞİN MELANKOLİSİ
László Krasznahorkai
Can Yayınları, 2023
Çeviri: Leyla Önal
376 s.
Comments