Edebiyatist Dergi’nin 57. sayısı yayımlandı
Edebiyatist Dergi, 57. sayısında; Osmanlı’nın son, Cumhuriyetimizin ilk dönemlerinde polisiye/suç türünün ikon ve simgeleri haline gelmiş karakterlere ve bu karakterlerin yaratıcılarına yer veriyor.
Slovaj Zizek; insanların hayvanları aşan şiddet kapasitelerinin sebebinin konuşabilmelerinden ileri geldiğini iddia eder. Polisiye kurgu metinlerde; işlenen suçların cinsi ve suçu işleyen suçlu profilleri toplumun politik, ekonomik, eğitim olarak dönemsel hasarlı kısımlarını mercek altına alır. Ayrıca polisiye /suç kurgu romanları, mağdurların yaşadıkları acıları, kişilerin hangi sebeplerle suçlu profiline dönüştüklerini, mağdur ve suçlu psikolojilerini inceler araştırır sorgular.
Türk Edebiyatında 144 yıllık geçmişi olan polisiye/suç türü, edebi anlamda kendine uygun bir yer edinememiştir. Bunun temel sebebi olarak, ciddiyetsiz bulunması ve okunup bitirildikten sonra okuyucunun aklında hiçbir şeyin kalmaması olduğu söylenir. Toplumsal hafızanın kendini en çok gösterdiği alanlardan biri edebiyattır. Yazarın hafızası, toplumun hafızasıdır.
Polisiye/Suç dosya yazarları olarak, Lalehan Bosnalı, Sadık Güvenç, Galip Çağ, Bayram Sarı, Halit Boztepe kaleminden bilgilendirici ve açıklayıcı makaleler yer alıyor.
Yine bu sayıda Türk Polisiye Edebiyatı’na katkıda bulunan Yeşim Santaş Dere ve Hava Kantar Yıldırım’dan birer polisiye suç öyküsü, son olarak Ercan Akbay’ın kaleminden dünya sinemasından polisiye kitap uyarlaması olarak film incelemesi bulunuyor.
Comments