top of page
  • YouTube
  • IG
  • twitter
  • Facebook
Ara
  • Yazarın fotoğrafıLitera

Ödüllü yazar Han Kang’dan, Veda Etmiyorum

Uluslararası Booker Ödüllü yazar Han Kang’ın büyük övgü toplayan son kitabı Veda Etmiyorum, Türkçede. Kitap aynı zamanda 2023 yılında Prix Medicis ve Prix Femina Etranger’i ödüllerine de layık görülmüştü.



İngilizce’de yayımlanan ilk kitabı Vejetaryen ile 2016 yılında Uluslararası Booker Ödülünü kazanan Han Kang bu kitabı ile büyük yankı uyandırmış ve anlatı yapısı olağanüstü olarak değerlendirilmişti.2021 ‘de yayımlanan ve yakın zamanda dilimize çevrilen Veda Etmiyorum da en az diğer kitapları kadar büyük övgüler alıyor.Bir röportajında kitabı şöyle anlatıyor Kang: “İnsanlar bana bunun ne tür bir kitap olduğunu sorduğunda farklı cevap verdim. Bazen bunun derin bir aşk hikayesi ya da insan doğasının uçurumunda yanan bir mum ya da Jeju katliamının tarihi olduğunu söyledim”Hangi açıdan okunursa okunsun kitabın etkileyici ve sarsıcı olduğu bir gerçek. Kitapta üç kadının gözünden Güney Kore tarihinin en karanlık günleri ve travmatik Jeju katliamı anlatılıyor.


Uluslararası çoksatan yazar Han Kang’ın tüm dünyada ses getiren, son olarak Prix Mėdicis ve Prix Femina’ya layık görülen romanı Veda Etmiyorum, Güney Kore’nin bugünü ile acı dolu geçmişi arasında özümüzü bulacağımız bir yolculuğa davet.


Üç kadının bakış açısından Güney Kore tarihinin en karanlık zamanlarını okuyacağız.Faili meçhullerin ve sivil katliamlarının damga vurduğu zamanları.Jeju Adası’nda durmadan yağan kar ve dinmek bilmeyen fırtına eşliğinde hayatın sönmeyen ışığını arayacağız.Önümüzü görmemizi sağlayan, geride bırakılanlardan ve unutturulmaya çalışılanlardan yadigâr o ışığı.


Zamanlar arası salvolar atıyor, geçmiş ile bugünü edebiyatla örüyor Han Kang, jenerasyonlar boyu taşınan sırları bir romana sığdırıyor. Güney Kore’nin travmatik hafızası aydınlandıkça dünyanın dört bir yanındaki okurlar kendi coğrafyaları ile barışıyor.Dostluğa övgünün, travmalara saygının ve unutmaya isyanın romanı: Veda Etmiyorum.



Han Kang, 1970 yılında Gwangju’da doğdu ve on yaşında Seul’e taşındı. Yonsei Üniversitesi’nde Kore Edebiyatı eğitimi gördü. Yi Sang Literary Prize, Today’s Young Artist Award, Korean Literature Novel Award sahibi yazarın Baby Buddha ve Vejetaryen kitapları sinemaya da aktarıldı. Deborah Smith tarafından İngilizceye çevrilen Vejetaryen, Uluslararası Man Booker Ödülü’ne layık görüldü; New York Times Book Review, Entertainment Weekly, Publishers Weekly, Time, Huffington Post, Buzzfeed, Bookpage gibi gazete, dergi ve platformlar tarafından yılın en iyi kitapları arasında gösterildi. Vejetaryen’in ardından yayınlanan Beyaz Kitap ve Çocuk Geliyor adlı romanlarıyla da tüm dünyada geniş bir okur kitlesine ulaştı. Veda Etmiyorum adlı romanıyla Fransa’nın prestijli edebiyat ödülleri Prix Femina ve Prix Medicis’e layık görüldü. Kang, Seoul Institute of the Arts’ta yaratıcı yazarlık dersleri vermektedir.


VEDA ETMİYORUM

Han Kang

April Yayıncılık, 2024

Çeviri: Göksel Türközü

200 s.

bottom of page