top of page
  • YouTube
  • IG
  • twitter
  • Facebook
Ara
  • Yazarın fotoğrafıLitera

Anlamlı bir hayat yaşamak mümkün mü?

İngiliz yazar, filozof ve öğretim görevlisi Dean Rickles’ın “Zamanın en büyük para birimi olduğu ve aldığımız her nefesin bizi kaçınılmaz sona yaklaştırdığı bir dünyada anlamlı bir hayat yaşamak mümkün mü?” sorusuna yanıt aradığı kitabı Hayat Kısa: Daha Anlamlı Bir Hayat İçin Kısa Bir Rehber, okuruyla buluştu!



Pandemi döneminde kaleme aldığı kitapta, genel kanının aksine sınırlamanın yaşamı zenginleştirdiğini savunan Rickles, sınırların ve kısıtlılıkların kişiyi seçim yapmaya yönlendirdiğini, bunun da hayatı daha anlamlı kıldığını oyunlara referans vererek anlatıyor. Kuralları, yasakları ve sonu olmayan bir oyundan keyif alınamayacağını anlatan yazar, insanın en büyük sonu olan ölümün gerçekliğinin aslında hayatı ve seçimlerimizi anlamlı kıldığına dikkat çekiyor. Hayat Kısa, ne kadar az vaktimizin kaldığını değil de hayatlarımızı anlamlandırmak için aslında hiç vaktimizin olmadığını bize göstererek her anın yaratıcı gücünü hatırlamamızı sağlıyor.


Dean Rickles’ın okurları yaşam ve ölüm meseleleri hakkında derin, sert ve farklı düşünmeye davet eden kitabı Hayat Kısa – Daha Anlamlı Bir Hayat İçin Kısa Bir Rehber, Seray Soysal’ın çevirisiyle Ayrıntı Yayınları’nın Lacivert Kitaplar’ı arasındaki yerini aldı. Rickles’ın, Seneca’nın klasik eseri Yaşamın Kısalığı Üzerine’de gündeme getirdiği temaların yeniden değerlendirilmesi olarak tasarladığı kitap, Seneca’nın antik kaygılarının çoğunun hâlâ mevcut olduğunu gözler önüne seriyor.


Dean Rickles, bu kısa ve öz kitabında, her nefesimizin bizi kendi sonluluğumuzla yüzleştirmesine rağmen hâlâ nasıl devam etmeye değer bir yaşam inşa edebileceğimizin izlerini sürüyor. Yaşamın bütün geçiciliğiyle kucaklanabilmesinin yolunun ölüm fikrini ondan ayırmamakla mümkün olduğunu ileri süren Rickles, hepimizin kaygılandığı hayatın anlamı sorusunu, tam da onun sınırlılığı ve sonluluğuyla cevaplıyor. Hayat Kısa, otantik bir anlamın ise buradan doğacak bir zaman kavrayışıyla nasıl şekilleneceğinin anahtarını sunuyor okuruna.


Kendi ölümlülüğünün farkında canlılar olarak yaşadığımız kaygıların, modern dünyanın hızıyla iyice ivme kazandığı bir zamanın kitabıdır Hayat Kısa. Yazar, seçim yapmanın da tıpkı ölmek gibi, yaşayacağımız başka senaryoların ortadan kaldırılması sırasında deneyimlediğimiz kararsızlık olduğuna odaklanıyor. Ölüm korkusuna benzer bir kaygıyla hiçbir seçenekten vazgeçmeyerek söz konusu olanakları bütün hayatlarına yayabilmek için sürekli bir kararsızlık içerisinde yaşama eğilimi karşısında, nasıl bu tuzaklara düşmeden anlamlı bir hayat inşa edebileceğimizin yollarını arıyor. Rickles bu tuzaklardan kaçarken yer yer Stoa felsefesinin kavramlarından ve düşünme biçimlerinden de yararlanıyor. 



DEAN RICKLES (1977-) HAKKINDA

Yaşıyor olmanın beraberinde getirdiği varoluşsal sorunlara ilişkin incelikli çalışmalarının yanında, sicim teorisi ve kuantum çekimi üzerine de çalışmalarını sürdüren İngiliz yazar, filozof ve öğretim görevlisidir. Felsefeye yönelmeden önce kısa bir süre Londra Müzik Okulu’nda (London College of Music) konser piyanistliği eğitimi almış ve ardından 1999 yılında Sheffield Üniversitesi’nde yüksek lisansını, 2004 yılında Leeds Üniversitesi’nde doktora çalışmasını tamamlamıştır. Calgary Üniversitesi’nde ise karmaşık sistemler teorisinin halk sağlığına uygulanması üzerine doktora-sonrası çalışmasını yürütmüştür. Pek çok okulda verdiği derslerin ardından Avusturya Araştırma Konseyi (ARC) ve Avustralya Araştırma Konseyi Gelecek Bursu tarafından çeşitli ödüllere layık görülmüştür. Çalışmaları fizik felsefesi, bilim felsefesi, halk sağlığı, müzikoloji gibi pek çok alanı kapsayan düşünür 2012 yılında Avustralyalı bir filozof olan Huw Price ile ortaklaşa bir şekilde John Templeton Vakfı’nı kurdu ve zaman çalışmaları için disiplinlerarası bir proje başlattı. Akademik uğraşlarının yanında doğanın güzelliğinden ve çeşitliliğinden ilham alan Rickles’ın, yaşamı kucaklamak konusundaki içine sığmayan iştahı, çalışmalarının da çeşitliliğiyle okuruna ulaşıyor.

Yapıtları: Varieties of Nothingnes (2024, Leslie Stein ile birlikte, Hiçliğin Çeşitleri), Dual-Aspect Monism and the Deep Structure of Meaning, (2022, Harald Atmanspacher ile birlikte, Çift Yönlü Monizm ve Anlamın Derin Yapısı), Life is Short: An Appropriately Brief Guide to Making it More Meaningful (2022, Yaşam Çok Kısa), Covered with Deep Mist: The Development of Quantum Gravity (2020, Derin Sis İçinde: Kuantum Kütleçekiminin Gelişimi), What is Philosophy of Science? (2020, Bilim Felsefesi Nedir?), Quantum Gravity in the First Half of the 20th Century: A Sourcebook (2018, Alex Blum ile birlikte, 20. Yüzyılın İlk Yarısında Kuantum Kütleçekimi: Referans Kitap), Thinking about Science, Reflecting on Art (2017, O. Bueno, G. Darby ve S. French ile birlikte düzenlendi, Bilim Üzerine Düşünmek, Sanat Üzerine Düşünmek), Dualities in Physics (2017, Elena Castellani ile, Fizikte İkilikler), Philosophy of Physics (2016, Fizik Felsefesi), Information and Interaction: Eddington, Wheeler, and the Limits of Knowledge (2016, Ian Durham ile düzenlendi, Bilgi ve Etkileşim: Eddington, Wheeler ve Bilginin Sınırları), A Brief History of String Theory: From Dual Models to M-Theory (2014, Sicim Teorisinin Kısa Tarihi: İkili Modellerden M-Teorisine), Principles of Quantum Gravity (2014, Karen Crowther ile düzenlendi, Kuantum Kütleçekiminin İlkeleri), Structural Realism: Structure, Object, and Causality (2012, Elaine Landry ile düzenlendi, Yapısal Gerçekçilik: Yapı, Nesne ve Nedensellik), The Role of Gravitation in Physics (2011, Cécile DeWitt ile düzenlendi, Fizikte Kütleçekiminin Rolü), Ashgate Companion to Contemporary Philosophy of Physics (2008, Ashgate Çağdaş Fizik Felsefesine Giriş), Symmetry, Structure, and Spacetime, Series on Philosophy and Foundations of Physics (2007, Simetri, Yapı ve Uzay-Zaman, Felsefe Dizisi ve Fiziğin Temelleri), The Structural Foundations of Quantum Gravity (2006, Steven French ve Juha Saatsi ile düzenlendi, Kuantum Kütleçekiminin Yapısal Temelleri).


HAYAT KISA: DAHA ANLAMLI BİR HAYAT İÇİN KISA BİR REHBER

Dean Rickles

Ayrıntı Yayınları, 2024

Çeviri: Seray Soysal

128 s.


Comments


bottom of page