"Hayatımız Kitap"ta Metin Celal'in konuğu Enis Batur
Türkiye Yayıncılar Birliği’nin kitaba ve yayıncılığa odaklanan online programı “Hayatımız Kitap”ın 18 Şubat Perşembe akşamı 21.00-21.45 saatleri arasında canlı yayınlanacak yeni bölümünde Metin Celal, Kırmızı Kedi Yayınevi’nin genel yayın yönetmeni, yayıncı, şair ve deneme yazarı Enis Batur’u ağırlayacak. Programı hazırlayan ve sunan Metin Celal ile konuğu Enis Batur; ülkemizde yayıncılık sektörüne uzun yıllardır önemli katkılarda bulunan Batur’un yayıncılık hikâyesini, edebiyatla ilişkisini ve dünden bugüne Türkiye’de yayıncılığın yolculuğunu konuşacaklar. “Hayatımız Kitap”, yayın saatinde Türkiye Yayıncılar Birliği’nin YouTube kanalından canlı olarak izlenebilir.
Yayıncı ve yazar Metin Celal ile gazeteci ve yazar Sibel Oral, “Hayatımız Kitap” programını dönüşümlü olarak yönetiyorlar. Program, yayıncılık sektörünün paydaşlarını bir platform üzerinde bir araya getirerek sektörde çalışanları, sektörle ilgili kişileri, öğrencileri ve Türkiye Yayıncılar Birliği üyelerini bilgilendirmeyi; ufuk açıcı sohbetlerle geleceğe dair öngörüleri, sorunları, yeni fikirleri masaya yatırmayı; topluma yayıncılığı anlatmayı; okumanın önemi ve gerekliliği konusunda bilinç kazandırmayı ve yayıncılık sektörüne itibar kazandırmayı hedefliyor.
Uzun yıllardır yayıncılık dünyasına değerli katkılar sunmuş yayıncı ve yazar Metin Celal, online “Hayatımız Kitap” programında iki haftada bir perşembe günleri yayıncılar, genel yayın yönetmenleri ve editörlerle sohbet ediyor. Metin Celal ve konukları programda, yayıncılık sektöründeki gelişmeler, sorunlar, çözüm yolları, yayın politikaları ve okuma kültürü konularına yoğunlaşıyor. Deneyimli gazeteci ve yazar Sibel Oral ise iki haftada bir perşembe günleri yazarlarla sohbet ederek “Hayatımız Kitap”ta seyircilere, yazma deneyimleri, yeni kitapları ve Türkiye’de okur eğilimleri ve okuma kültürü konularında yoğunlaşan bir program içeriği sunuyor.
Her perşembe 21.00-21.45 saatleri arasında canlı yayınlanan “Hayatımız Kitap” programı, Türkiye Yayıncılar Birliği’nin YouTube kanalından izlenebiliyor. “Hayatımız Kitap”ın önceki bölümlerine ise yine YouTube’dan ulaşılabiliyor.
İletişim: 0212 512 56 02
Bilgi için: youtube.com/channel
ENİS BATUR HAKKINDA
28 Haziran 1952 tarihinde Eskişehir’de doğdu. Çocukluğu Eskişehir ve Napoli’de, ilk gençlik yılları İstanbul ve Ankara’da geçti. Üniversite eğitimine Orta Doğu Teknik Üniversitesi’nde başladı, Paris‘te tamamladı. 1973 yılında gittiği Paris’te dört yılı aşkın bir süre yaşadıktan sonra Ankara’ya döndü.
Yazın yaşamına sinema eleştirileriyle başladı. Pek çok dergide yazdı. Düzyazı ve şiirdeki üretkenliği ile dikkat çekti. İlk yazısı 1970’te, ilk kitapları 1973‘te yayımlandı. 1979-1980 yılları arasında Milli Eğitim Bakanlığı Yayın Dairesi Başkanlığı, 1983-1984 yılları arasında Milliyet gazetesinin kültür servisi ve yan yayınlar yöneticiliğini, 1986 yılında Milliyet Büyük Ansiklopedi’nin ve 1987-1988 yılları arasında Dönemli Yayıncılık’ın genel yayın yönetmenliğini yaptı. 1988’den 2004’e kadar Yapı Kredi Yayınları’nda çalıştı. Yazı, Oluşum, MEB, Tan, Gergedan, Şehir, Argos dergisi, Sanat Dünyamız, Kitaplık, Cogito, Arredemento Dekorasyon, Fol gibi dergilerin hazırlanışında sorumluluklar üstlendi. Galatasaray Üniversitesi‘nde ders verdi.
Enis Batur, 1990-1993 yılları arasında Remzi Kitabevi’nin, 1994-1999 yılları arasında TRT‘deki “Okudukça” programının yayın danışmanlığını yaptı. Açık Radyo’nun kuruluşuna katkıda bulundu ve “Şifa, Şifre, Deşifre” programını hazırladı. UNESCO‘nun 1984 yılında “Göreme’den İstanbul’a kültür mirasımız” kampanyasını yönetti. Cumhuriyet, Milliyet, Dünya, Aydınlık gazetelerinde, Yeni Gündem, P-Eki, Express, 2000’e Doğru dergilerinde 1978-1998 arası düzenli haftalık yazılar yazdı. Şiir kitapları İtalyanca, Farsça, Fransızca ve Felemenkçeye çevrildi.
Şu anda Kırmızı Kedi Yayınevi’nin genel yayın yönetmenliğini yapmaktadır.
METİN CELAL HAKKINDA
1961, Ankara doğumlu. ODTÜ Petrol Mühendisliği Bölümü'nde (1979) ve İstanbul Üniversitesi Basın Yayın Yüksek Okulu'nda öğrenim gördü. Çeşitli yayınevlerinde ve dergilerde (Karacan, Güneş vb.) redaktörlük ve yazı işleri müdürlüğü yaptı. İmge/Ayrım (1984), Yeryüzü Konukları (1984) Poetika (1985), Fanatik (1989) ve Sombahar (1990 - 1996), Özgür Edebiyat (2007 – 2013) şiir ve edebiyat dergilerinin yazı kurullarında yer aldı, yayın yönetmenliğini yaptı. 2013-2017 yılları arasında iki dönem, daha önce Genel Sekreterlik görevini yürüttüğü Türkiye Yayıncılar Birliği’nin Başkanlık görevini yürüttü. 1992 yılından beri Parantez Yayınları'nın yöneticisidir.
TÜRKİYE YAYINCILAR BİRLİĞİ HAKKINDA
Uluslararası Yayıncılar Birliği’nin (International Publishers Association–IPA) Türkiye’yi temsil eden üyesi Türkiye Yayıncılar Birliği; yayıncılık mesleğini geliştirmek, sektörel sorunları çözmek, korsanla mücadeleye destek sağlamak, telif hakları ile yayınlama özgürlüğünü korumak, okuma kültürünün gelişimine katkıda bulunmak ve Türkiye’yi uluslararası boyutta bir yayıncılık merkezi haline getirmek için çalışıyor. 1985 yılında kurulan Türkiye Yayıncılar Birliği’nin Yönetim Kurulu Başkanlığı ise Kenan Kocatürk tarafından yürütülüyor.
Comments