top of page
  • YouTube
  • IG
  • twitter
  • Facebook
Ara
Yazarın fotoğrafıLitera

İstanbul'da kültür-sanat ve fikir emekçileri buluştu

Türkiye İşçi Partisi (TİP), geçtiğimiz günlerde İstanbul'da kültür-sanat ve fikir emekçileriyle buluştu. Ataşehir'deki DasDas Sahnesi’nde düzenlenen toplantıya TİP Genel Başkanı Erkan Baş, Genel Başkan Yardımcısı Barış Atay ve TİP Sözcüsü Sera Kadıgil’in yanı sıra çok sayıda oyuncu, müzisyen, yazar ve akademisyen de katıldı.


"Sanat alanında neler yapabileceğimizi göstermenizi umuyoruz"

İlerihaber'in yaptığı habere göre: Programın başında söz alan Barış Atay, "Türkiye'de sosyalist devrimci mücadele içerisinde var olduğum sürece en eksik gördüğüm konulardan bir tanesi, sosyalistlerin sanatı çok sevmesine rağmen sanatın mücadele alanındaki varlığını bazen geriye bırakmak olduğunu gördüm" derken, TİP olarak bunu değiştirmek istediklerini söyledi.

TİP Kültür Sanat Bürosu'nun da bu ihtiyaç sonucu kurulduğunu belirten Atay, toplantının amacını da "Bir çalışmaya gidecek bir tanışma sohbet toplantısı düzenlemenin iyi fikir olacağına karar verdik" sözleriyle dile getirdi.


Atay; festival ve tiyatro oyunu yasaklarına değinerek, "Sanat alanında neler yapabileceğimizi, bizim göremediğimiz yerleri nasıl göreceğimizi göstermenizi umarak toplantıyı düzenledik" dedi.


Programda konuşan TİP Genel Başkanı Erkan Baş, halkın ve alanın temsilcilerinin özne olduğu bir tarz yaratmak istediklerini kaydederken, "Siyasetin o yukarıdan aşağı tek yönlü işleyişine son veren ve gerçekten üretenlerin, alanlarına emek verenlerin sözünün daha ağırlık kazandığı bir süreci yaşamamız lazım" dedi.


"Bu toplantılarda 20 yıla dair çıkarttığımız dersleri de paylaşmak istiyoruz"

20 yıldır Türkiye'nin kültür sanata, halka, kadınlara ve gençlere en düşman iktidarının koltukta olduğunu ve herkesin ders çıkartması gerektiğini belirten Baş, "Biz de demek ki 20 yıldır bir şeyleri yapamadık; eksik yaptık, yanlış yaptık, hatalı yaptık ya da gücümüz yetmedi ama bu sonucu değiştiremedik. Dolayısıyla bu toplantıda, memleketin içinde bulunduğu durumu, onların yaptıklarını tartışmak yerine belki biz bu 20 yılda yapmadığımız neleri yaparsak bu sonucu değiştirebiliriz, bu sonucun değişimine katkı koyabiliriz... Belki tek başına bizim henüz gücümüz yetmez, sonucu köklü bir şekilde değiştirmeye ama mutlaka bir katkı yapabilir. O yüzden biz bu toplantılarda, geride kalan 20 yıla dair çıkarttığımız dersleri de paylaşmak istiyoruz. Her seferinde bunu geliştirmek istiyoruz" diye konuştu.


Diğer yandan sanatçılar, buluşmayla ilgili İleri Haber’e şu yorumlarda bulundu:


Oyuncu Cezmi Baskın: Bugünlerde birtakım ihtiyacımız var: Örgütlenme ihtiyacı, fikirlerimizi açıklama ihtiyacı ve kendimiz gibi düşünen insanlarla bir arada olmak ve fikir alışverişinde bulunmak gibi bir ihtiyacımız var. Onu gidermek için bugün buradayım. Çok faydalı oldu, TİP’in gelecekteki kültür ve sanat politikasının üzerine katılımcıların fikirleri çok kıymetli ve aydınlatıcı oldu. Bu, gelecekteki günlerimiz için kültür-sanat alanında atılmış büyük bir adımlardan birisi. Daha iyi şeyler olacağına inanıyorum.


Müzisyen Sevcan Orhan: Ben müzisyenim ve günümüzde de sanatçıların, müzisyenlerin birtakım vaatlere ihtiyacı var. Ben bu anlamda TİP’in ne düşündüğünü, ne vadedebileceğini ve bizden fikir alıp alamayacağını merak ettiğim için geldim. Günümüzde bütün yasakların, bütün bu var olma çabalarının yok sayılması herkesi olduğu gibi beni de rahatsız ediyor. Bugün kıymetliydi, bunlar devamının gelmesi gerektiğini düşündüğüm toplantılar.


Yazar Semih Gümüş: TİP’in çağrısıyla gelen arkadaşlarımız arasında partili olanlar ve olmayanlar var. Önemli olan burada birlikte bir düşünce alışverişi içinde olmaktı. Gerçekten çok yararlı ve önümüzdeki yakın bir gelecek için pek çok konuda ışık tutan düşünceler ve öneriler ortaya çıktı. Bundan sonra partinin bunların takipçisi olması önemli. Ama yalnızca partinin takipçi olması yeterli değil aynı zamanda bu toplantıya katılan sanatçıların da burada yaptığımız düşünce alışverişinin takipçisi olması bence çok önemli. Çünkü önümüz bir seçim dönemi ve seçim sürecinde çok önemli sorunlarla karşı karşıya kalacağız ve bu bir ölüm-kalım seçimi. Ama bu seçim sürecinde sanatçıların da toplumsal karşılıklarını düşünürsek önemli rolleri olacaktır.

Comments


bottom of page