top of page
  • YouTube
  • IG
  • twitter
  • Facebook
Ara
  • Yazarın fotoğrafıLitera

Übertragung tekniğiyle yazılan türünün ilk örneği roman

Şiirleri ve acımasız yergileri ile tanıdığımız Cihat Duman, Kahrolmak adlı kitabıyla psikoloji ilminden emanet aldığı übertragung tekniği ile “aktarım roman” diyebileceğimiz türün ilk örneğini sunuyor okura.


"Bizim münasebetimizin niteliği tam olarak neydi? Başrolde Beyoğlu’nun olduğu bir filmde, biz sadece figüran mıydık yoksa? Serseriliğimiz bizi birbirimize meze mi yapmıştı? Ne olursak olalım, bana haksızlık ediliyordu. Ne olursa olsun, bu zamana dek haftada bir türlü amaçlarla gittiğim semte, artık her gün, sadece bir kadını görmek için gitmek kendime duyduğum saygıyı zedeliyordu."

Başından itibaren, roman türünde sırıttığını düşündüğü ve aşağıladığı teknikleri, yazdığı şeyin anı olduğu kandırmacasına dayanıp yüzsüzce kullanarak sahiciliği yakalamış anlatıcı ses. Kitapta iki yıl öncesi, son dört ay ve kitabın karantina sürecinde yazma anı birlikte bulunduğu için zaman bir gerçeklik imkânı olarak değerlendirilmiş. Kitabın bir haftada yazıldığı da sık sık belirtilerek aynı zamanda bazı kısımların günlük gibi okunabilmesi sağlanmış. Kitabın kendisinin de bir roman meselesi yapılması romanı diğer üst kurmacalardan ayıran bir özellik. Nihayetinde kitap yazmakla, mesleğiyle, aşkıyla, bedeniyle, geçmişiyle, takıntılarıyla meselesi olan karakterin çözümsüz bir haftası okura verilerek okurun katharsis yaşamayıp bilakis kirlenmesi ve huzurunu yitirmesi murat ediliyor. Cihat Duman bu kitapta çağın hasta insanı ile yüzleşmiş. Bu anlamda gerçek bir karantina romanı ortaya çıkıyor.


Cihat Duman 1984 yılında Elazığ'da doğdu ve Malatya'da büyüdü. 2005 yılında İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi'nden mezun oldu. İstanbul'da avukat olarak çalışmaktadır. Ya da Pişman Değilim (2010), Kızkardeşleşmek (2012) ve Bir Fil Müddeti (2014), Olma adlı dört şiir kitabı yayımlandı. Borcu (2018) ve Olay Beyoğlu'nda Geçiyor adlı roman (2018). Bir Fil Müddeti, 2017 yılında L'espace d'un éléphant başlığı altında Fransızca olarak yayınlandı. Arkadaşlarıyla birlikte Yeniyazı, HurdaSanat ve Natama dergilerini çıkardı. 2014 yılında Wong Kar Wai Hakkında Kısa Bir Film adlı filmde rol aldı. 2019 yılında Memed Erdener ile Birbirimizi Hak Edecek Kadar Kötüyüz başlıklı sergiyi hazırladılar. 2015 yılında Üsküdar'da yapılan Kabe maketi etrafında gösteri yapmak isterken gözaltına alındıktan sonra Anayasa Mahkemesi'nin talebini reddetmesi üzerine, kendisini gözaltına alan güvenlik güçlerine Anayasa'yı ihlalden tazminat davası açtı, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nde halen derdest bir temyiz başvurusunda bulundu.


KAHROLMAK

Cihat Duman

Epona Yayınları, 2021

Tür: Roman

160 s.


bottom of page