Kultura Litera'da Nisan ayı etkinlikleri
Edebiyat ve kültür platformu Kultura Litera Nisan ayında da çevrimiçi etkinliklerine devam ediyor.
Seda Akipek ile Çocuk Edebiyatı, Doğuş Sarpkaya ile Roman Tarihi ve Kuramına Giriş atölyelerine ek olarak 'Kultura Litera Odak Yazar Okumaları'na da canlı olarak katılmak mümkün. Kultura Litera Odak Yazarları 18 Nisan'da Ursula K. Le Guin ve 9 Mayıs'ta Orhan Pamuk olacak.
Ayrıntılı bilgi ve katılım için platformun internet sitesine bakabilirsiniz.
Seda Akipek’le Çocuk Edebiyatına Dair: “Editör Dostu” Yazı Atölyesi
3 Nisan Cumartesi 13.00
“Metnim hazır, şimdi ne yapacağım?” diyen yazar adaylarına bizim de bir sorumuz var: Metniniz sahiden hazır mı?
Yayınevlerine her gün yüzlerce başvuru dosyası gönderildiğini ve bunun çok büyük yüzdesinin yazar adaylarının eserlerinden oluştuğunu biliyoruz. Dosya sayısı bu kadar çok olunca yayınevlerinin her bir dosya için editöryal değerlendirme yapması elbette mümkün olmuyor. Bu nedenle geri dönüş yapılmayan/olumsuz dönüş yapılan bir dosyada metne dair neyin yanlış gittiğini bilmek epey zor. Peki, yayınevine dört başı mamur bir dosya gönderdiğimizden nasıl emin oluruz?
“Editör Dostu” Yazı Atölyesi tam da bu konuyu odağa alıyor ve atölyeyi tamamladıklarında atölye katılımcısı yazar adaylarının:
- metinlerinin ne zaman başvuruya hazır hale geldiğinin sağlamasını nesnel bir değerlendirmeyle yapabilmelerini,
- “editör dostu” başvuru dosyası hazırlama konusunda bireysel pratik kazanmalarını,
- metnin seslendiği okur kitlesine sahip doğru yayıneviyle temasa geçebilmelerini,
- başvuru sürecinde yapılması elzem konulara yoğunlaşmalarını ve bu sayede yollarını olabildiğince kısaltabilmeyi amaçlıyor.
Çocuk edebiyatının en ilgi çekici ve hakkında en çok soru sorulan türü olan resimli kitap özelinde anılan konu başlıklarını teker teker masaya yatıracağımız atölyenin sonunda ilave sorulara yanıt arayacağımız bir soru-cevap bölümüne de yer vereceğiz.
Seda Akipek // Özgeçmiş
İstanbul’da doğdu. Lisans eğitimini Marmara Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nde, yüksek lisans eğitimini Galatasaray Üniversitesi Ekonomi Hukuku bölümünde tamamladı. On iki yıl bilfiil hukukla ilgilendi. Avukatlık yaptığı dönemde kullandığı “sermaye”, “devir”, “yasal” gibi terimler yerini “hikaye”, “şiir”, “masal” sözcüklerine bırakınca çocuklar için de yazmaya başladı. Çocuk edebiyatı alanında resimli kitap, ilk okuma kitabı, çocuk şiir kitabı ve etkinlik kitabı gibi birbirinden farklı türde ve geniş yaş gruplarına seslenen eserler verdi. Yazarlık deneyimini, Türkiye Yayıncılar Birliği tarafından düzenlenen “Editörlük” ve “İleri Editörlük” atölyelerindeki kazanımlarıyla birleştirdiği ve yazar adaylarına çocuk edebiyatı yolculuğunda eşlik edecek bilgiler içeren atölyeler yürütüyor.
Halen Cenevre’de yaşıyor ve ejderhasını tasmasız dolaştırıyor.
Kitapları:
Bu Ne Güzel Hediye! (abm Yayınevi, 2019)
Alfabe Sirki – Laf Cambazı (abm Yayınevi, 2020)
Ejderhalar Nezle Olmasın ve Diğer Şiirler (abm Yayınevi, 2020)
Klik! ve Diğer Şamatalı Öyküler (abm Yayınevi, 2020)
Doğuş Sarpkaya ile Roman Tarihi ve Kuramına Giriş Atölyesi
15 Nisan-22 Nisan Perşembe 19.00
Roman nedir? Diğer edebi türler ve disiplinlerle arasında ne gibi farklar vardır? Romanın bir edebi tür olarak doğuşuna sebep olan kültürel, siyasal ve toplumsal etkiler nelerdir? Hangi öncü metinler ne şekilde değişerek romanın doğuşuna sebep olur? Burjuva devrimleriyle romanın edebiyat sahnesine çıkışı arasındaki kültürel bağlar nelerdir?
Birgün Kitap'ın editörü ve edebiyat eleştirmeni Doğuş Sarpkaya 19. yy'dan itibaren edebiyat sahnesine çıkan ve bu sahneden inmeyen romanın tarihsel gelişimini ve roman kuramını anlatıyor. Roman üzerine çalışan yazarlar, yazar adayları ve türle ilgilenen tüm okurlar için gerçekleşecek olan bu atölye çalışmasının ilk iki dersinde Doğuş Sarpkaya romanın bir edebi tür olarak doğuşuna ve bunun tarihsel bağlamına odaklanıyor.
Ders-1 15 Nisan Perşembe 19.00-21.00
2 Saat – Tanışma. Roman türünün tanımı.
Romanın Diğer Türler Ve Disiplinlerle Farklılıkları.
Romanın Atası Sayılacak Metinlerin Evrimi.
Kaynak: Ders notları
Ek okuma önerisi: Terry Eagleton- Edebiyat Kuramı-Ayrıntı Yayınları; Ian Watt – Romanın Yükselişi- Metis Yayınları; Georg Georg Lukacs-Roman Kuramı- Metis Yayınları.-Roman Kuramı- Metis Yayınları.
Ders-2: 22 Nisan Perşembe 19.00-21.00
2 Saat – Romanın Edebiyat Sahnesine Çıkışı Ve Burjuva Devrimleri
Kaynak: Ders Notları
Ek okuma önerisi: Franco Moretti – Burjuva- İletişim Yayınları; Ian Watt – Romanın Yükselişi- Metis Yayınları.
Doğuş Sarpkaya
1980 İzmir doğumlu edebiyat eleştirmenidir. Lisans eğitimini Ankara Üniversitesi DTCF Antropoloji bölümünde, yüksek lisans eğitimini Ankara Üniversitesi Eğitim Bilimleri Fakültesi Yetişkin Eğitimi anabilim dalında tamamlamıştır. İlk yayınlandığı dönemlerde meraklı bir okuyucusu olduğu BirGün Kitap Eki'nde önce yazar nihayetinde ise editör olmuştur. Aynı zamanda Ayrıntı Dergi yayın kurulu üyesidir. Yazıları Karşı Düşler, Refleks, Lacivert, İzafi, 14 Şubat Dünyanın Öyküsü, Redaksiyon, Ayrıntı gibi dergilerde yayımlanmıştır. Sarpkaya, Litera Edebiyat'ın da yayın kurulunda yer almaktadır.
Kultura Litera Odak Yazar Okumaları - Ursula K. Le Guin
18 Nisan Pazar 17.00
Kultura Litera Nisan ayı odak yazar okumasının konuğu, Mülksüzler'in, Yerdeniz'in ve Hain evreninin efsanevi yaratıcısı, uzaylı kocakarı, ejderhaların annesi, dünya edebiyatına yön veren büyük yazar Ursula K. Le Guin. Yaratıcı yazarlık üzerine verdiği dersler, kaleme aldığı sayısız deneme, yayın dünyasını sarsan politik çıkışları, efsanevi konuşmaları ve ortaya koyduğu yeni dünya felsefesi... Yapıtlarıyla olduğu kadar kendine açtığı düşünce alanı ve yazarlık kariyerini oluşturma biçimiyle de edebiyatın müstesna bir yerinde durur Le Guin.
Yürütücülüğünü Oylum Yılmaz'ın üstlendiği bu atölye çalışmasında Le Guin'in bu çok katmanlı edebi yaklaşımına yakından bakmak, yaratıcılık, dil ve felsefe ekseninde yapıtlarını ele almak amaçlanmaktadır. Yaratıcı yazarlık alanında pek çok çalışmaya imza atan Le Guin aracılığıyla eleştirel ve yaratıcı bakış açısı geliştirmenin, bunu yazıya aktarmanın olanakları da ayrıca tartışılacaktır.
Çalışmanın ana başlıkları:
*Le Guin'de bilimkurgu ve fantastik
*Margaret Atwood ve Le Guin arasındaki efsanevi tartışma
*Cinsel kimlikler, cinsiyetsiz insan hayali ve queer yaşam ideali
*Yazmak, eleştirmek ve yaratıcı yazarlarlık dersleri vermek arasındaki hassas denge
*Yeni dünya görüşü ve başka bir dünya mümkün hayalini edebiyat sahnesine çıkarmak
*Virgina Woolf, Ursula K. Le Guin ve Bayan Brown
*Ölene kadar kadın yazar olma mücadelesi
Odak metinler: "Karanlığın Sol Eli", "Yerdeniz serisi", "Mülksüzler", "Lavinia", "Sözcüklerdir Bütün Derdim", "Zihinde Bir Dalga", "Kadınlar, Rüyalar, Ejderhalar"
Oylum Yılmaz :Yazar ve edebiyat eleştirmeni. İstanbul, Büyükada’da doğdu. Büyükada İlkokulu ve İstanbul Üniversitesi İletişim Fakültesi Gazetecilik Bölümü mezunu. İlk olarak Radikal Cumartesi ve Radikal İki’de çalıştı, Radikal Kitap Eki’nin editörlüğünü yaptı. Referans/Birgün gibi gazeteler, çeşitli dergiler ve siteler için kültür/sanat/edebiyat sayfaları, edebiyat köşeleri hazırladı. Çeşitli yayınevlerinde serbest olarak editörlük yaptı. Sekiz yıl boyunca düzenli olarak Sabitfikir dergisi için Şahane Bir Kitap ve Fikri Sabit köşelerini kaleme aldı. 2020 yılında Londra’da, bir edebiyat ve içerik üretim platformu olarak Kultura Litera’yı kurdu. Halen serbest editörlük ve içerik/yazar danışmanlığı yapmaktadır.
İlk romanı, Cadı 2013 (İletişim Yayınları). Duygu Asena Roman Ödülü’ne layık görülen ikinci romanı, Gerçek Hayat 2017 (İletişim Yayınları). E-Kitapları: Şahane Bir Kitap (2012) ve Fikri Sabit Yazıları (2012).
Yılmaz, ilk olarak Gümüşlük Akademisi bünyesinde başlamış olduğu edebiyat derslerine/atölyelerine online ve yüz yüze olarak Kultura Litera bünyesinde devam etmektedir.
Kultura Litera Odak Yazar Okumaları - Orhan Pamuk
9 Mayıs Pazar 17.00
Kultura Litera Odak Yazar Okumaları'nın Mayıs ayı konuğu Türkiye'nin ve Türkçenin yaşayan en tartışmalı yazarı Orhan Pamuk. Özellikle Kara Kitap'tan itibaren yazdığı hemen her romanla edebiyat dünyasında çetin tartışmaların merkezine oturan, kitap tanıtımlarından yazarlık kariyerine, sahip olduğu Nobel Ödülü'nden Türkçe dilbilgisine kadar birçok açıdan eleştirilen ve her zaman çok okunan Orhan Pamuk'un edebiyatına yakından bakıyoruz.
Oylum Yılmaz'ın yürütücülüğünde gerçekleşirilecek bu çalışmada yazdığı ilk romandan sonuncusu Veba Geceleri'ne kadar Türkiye burjuvazisinin çöküş hikayelerini anlatan, tıpkı Tanpınar, Oğuz Atay gibi doğu-batı sorunuyla estetik düzeyde uğraşmanın mirasçısı olan, çağdaş dünya edebiyatının en önemli postmpodern yazarlarından Orhan Pamuk ve edebiyatına yakından bakmak amaçlanıyor.
"Benim yazdığım gibi kitaplar yazılsın da okuyayım diye yazıyorum. Bir türlü mutlu olamadığım için yazıyorum, demek ki mutlu olmak için yazıyorum" diyen Orhan Pamuk'ta benliğin kurgulanma biçimleri, yazar-mekan ilişkisi ekseninde Pamuk'un İstanbul'u ele alış biçimi ve yazarın takıntılı aşık-kahramanları merkeze alınarak incelenecek.
Çalışmada ayrıca kahraman ve yazar-kahraman arasındaki mesafenin kalkması, yazarlık kariyeri inşası üzerinden Orhan Pamuk edebiyatının tartışmalı noktalarına basarak eleştirel inceleme, metin ve yazar odaklı eleştiri biçimlerine değinilecektir.
Çalışmanın ana başlıkları:
*Orhan Pamuk'un İstanbul'u
*Orhan Pamuk ve aşk.
*Doğu-batı sorunuyla estetik düzeyde uğraşmak
*Giyim kuşamdan bayram sofralarına takıntılı kahraman/yazar imgesi
*Orhan Pamuk edebiyatında benliğin kurgulanma biçimleri
*Politik-Apoltik yazar tartışmaları ekseninde bir yazarlık kariyeri inşa etmek
*İngilizceye çevrilir mi diye yazmak: Orhan Pamuk edebiyatı merkezinde İngilizce çevirinin dünya edebiyatına etkisi ve Nobel edebiyat ödülü tartışmaları
Odak metinler: "Cevdet Bey ve Oğulları", "Sessiz Ev", "Kara Kitap", "Yeni Hayat", "Kar", "Veba Geceleri", "İstanbul, Hatıralar ve Şehir"
コメント