top of page
  • YouTube
  • IG
  • twitter
  • Facebook
Ara
Yazarın fotoğrafıLitera

Nobel Edebiyat Ödülü’nün en güçlü adayı Can Xue!

Ne Margaret Atwood ne Haruki Murakami, tahminlere göre bu yılın Nobel Edebiyat Ödülü’nü kazanma ihtimali en yüksek olan edebiyatçı Çinli avangart yazar Can Xue.



Yine her yıl beklenenin aksine ne Margaret Atwood ne Haruki Murakami, tahminlere göre bu yılın Nobel Edebiyat Ödülü’nün kazanma ihtimali en yüksek olan edebiyatçı Çinli avangart yazar Can Xue. Onu César Aira, Gerald Murnane ve Thomas Pynchon izliyor. Ama tabii haklarını yemeyelim, hemen her yılın gediklisi Murakami ve Atwood’un da şansı oldukça yüksek. 

Peki neden Can Xue? Her şeyden önce geçen yılki Nobel Edebiyat Ödülü’nü Jon Fosse’ye kıl payı kaptırmıştı 71 yaşındaki yazar Can Xue. Gerçek adı Deng Xiaohua olan Can Xue, “Love in the New Millennium” adlı romanıyla ve “I Live in the Slums” adlı kısa öykü kitabıyla iki kez uluslararası Booker ödülüne aday gösterildi. 1953'te Hunan eyaletinin Changsha kentinde doğan ve Kültür Devrimi yüzünden eğitimini ilkoulda yarıda bırakan yazar Nobel ödülü sahibi olursa, ödülü kazanan 18. Kadın ve üçüncü Çinli edebiyatçı olacak. 

2024 ödülünün sahibi yarın açıklanacak ve 11 milyon İsveç kronu alacak.


Kaynak: The Guardian 

Commenti


bottom of page