Pişmanlıklar, parçalanmışlıklar ve başarısızlıklar
- Litera
- 26 Mar 2023
- 1 dakikada okunur
Rónán Hession'un kaleme aldığı Panenka çıktı: "Aslında ismi Joseph’ti ama yıllar boyunca onu Panenka diye çağırdılar, bu isim onun hem hayat hikâyesi hem de hüznüydü."

Bilirsiniz ki, futbol fena hâlde hayata benzer. Panenka’ya teknik direktörü, “Bu oyunun kilidini açacak olan,” demişti, “korkusunun ve kendisinin ötesine geçen oyuncudur.” Panenka kendisinin ötesine geçmeye çalıştığı ilk anda büyük bir hayal kırıklığı yaşadı. Belki de bu yüzden yıllarca bu sözle sınandı. O büyük yükü omzunda taşırken, hayatına devam etmezken, ailesini ve bütün geleceğini o bir tek ânın gölgesine esir etmişken hep kendinin ötesiyle ve ötekiyle savaşıyordu. Pişmanlıklar, parçalanmışlıklar ve başarısızlıklar arasında yürüyen Panenka, acaba geçmişini temize çekebilecek mi? Yoksa, yaşlandıkça geriye sadece tamir edilemeyen şeyler mi kalır?
1975’te İrlanda’da doğan Rónán Hession blues müzisyeni ve yazar. İki çocuğu ve eşiyle Dublin’de yaşamaktadır. Leonard ve Hevesli Paul yazarın yayımlanmış ilk romanıdır.
PANENKA
Rónán Hession
Ketebe Yayınları, 2023
Çeviri: İrem Uzunhasanoğlu
Tür: Roman
216 s.
Commenti