Zamanın ötesinden gelen Shakespeare…
Songül Bozacı yazdı: "Serinin son kitabı Shakespeare‘i ele alıyor. Birçok bilgiyi aktarırken eğlenceli çizim ve detay cümlelerle okumayı ve bilgilendirmeyi çok daha keyifli hale getiriyor."
Dinozor Çocuk’un Peki Ama Kim Bu…? serisinin son kitabı zamandan ve mekândan bağımsız olarak hâlâ bizimle olan ve dünyaca tanınan Shakespeare‘i ele alıyor. Zamane çocuklarını yakalayan bir kitap tasarımı ve anlatım dili ile. Ön kapak içi ve arka kapak içlerinde yer alan simgesel okumaya elverişli bir harita var. Kitabı incelemeye oradan dahi başlasanız en beli başlı temel bilgilere erişmiş olursunuz.
İlk bölümde şu sorunun peşinde ilerleniyor. “Nerede ve Ne Zaman Yaşadı?” Doğduğu yıllara ve o döneme ait yönetim şekline dair bilgilerin olması çocukların bir sanatçı hakkında bilgi sahibi olurken yaşadığı dönemleri anlamaları için de güzel bir kapı aralıyor. Kral ve Kraliçe dönemleri, ülke sınırlarının genişletilmesi için izin belgeli korsanların varlıkları o dönem için güzel aktarımlar.
Peki, Shakespeare’i farklı kılan hangi özellikleri olabilir? Öncelikle iflah olmaz bir hayalperest olduğunun altını çizelim. Tabii ki bir kitap kurdu. Okuduklarını ve yaşadığı dönemi özümseyen biri olduğu aşikâr. Bildiği birçok hikâyeyi farklı şekillerde yeniden yazan o dönemde kelimeler ve anlatılarla oyunlar oynayan biri. Hatta İngilizceye iki binden fazla yeni kelime dâhil edilmesine ön ayak olan biri. Ayrıca duyduğu, okuduğu hiçbir şeyi unutmaması sanırım onu yeteri kadar farklı kılsa da benim en çok hoşuma giden detay oyunlarda ve tiyatro sahnelerinde kimseyi oyun dışı bırakmıyor olması.
Büyüme sürecinde ve tiyatro mesleğini seçene kadar yaşadığı bir dolu farklı deneyimi de kitap içinde bulabilirsiniz. Tiyatroya adım attığında şehre gelen bir kumpanyanın oyuncu eksikliği ile yan bir rol ile görev alıyor. Yazdığı ve oynadığı hiçbir oyunda başrol oynamamış olması ve uzun yıllardan sonra en sonunda başrolü oynadığı bir rolden sonra tiyatro yaşamına veda etmiş olması ilginç detaylardan biri. Kendisine fikir hırsızlığı hatta vatan hainliği dahil birçok farklı ithamlarda bulunulmuş fakat hepsinden ceza almadan kurtulmuştur. O dönemde okuma yazma bilen sayısı çok az olduğundan oyunları kim yazıyorsa hatta hangi tiyatro oynuyorsa onlara ait olarak kabul ediliyormuş ve isteyen herkes oyunlar üzerinde değişiklik yapabiliyorlarmış.
William Shakespeare’in 16. yüzyılda İngiltere’nin güçlü bir krallık olduğu dönemde hayata gözlerini açmış olması en büyük şansı. Bu dönemde sanat ve sanatçılara çok önem verilmiş olsa dahi kendisinin yarattığı tiyatro oyunları ve tiyatro sahneleri zamanının ötesinde olarak kabul ediliyor. Hatta günümüzde hâlâ farklı şekillerde icra edilmeye devam edilmesi de zamansızlığının altını çiziyor. Serinin bu kitabı birçok bilgiyi aktarırken eğlenceli çizim ve detay cümlelerle okumayı ve bilgilendirmeyi çok daha keyifli hale getiriyor. Böylesi seriler benim nezdimde çok kıymetli. İnternetin sonsuz bilgi kaynağı içinde debelenmeden, yazılı kaynaklarla çocukların doğru bilgiye ulaşması oldukça önemli. Kitabın eğlenceli ve akıcı dili zamane çocuklarına çok uygun. Serinin diğer kitaplarına da bakmayı unutmayın derim. Keyifli okumalar olsun… Shakespeare gibi yaratıcılığınız daim olsun…
PEKİ AMA KİM BU SHAKESPEARE?
Giulia Calandra Buonaura
Dinozor Çocuk, 2022
Çizen: Luca Poli
Çeviri: Aydagül Ferullo
Editör: Nihal Ünver
80 s.
7+ yaş
Comments