Hayat biz canlıların pervasızca aldığı bir risktir
Fransız filozof ve psikanalist Anne Dufourmantelle’in Riske Övgü adlı eseri, tedbir ve güvenliğin temel değer kabul edildiği modern dünyada risk almaya bir övgü.
Dufourmantelle özenle ördüğü metninde felsefi düşünceyle bir psikanalist olarak biriktirdiği zengin vaka örneklerini harmanlayarak son derece özgün ve eleştirel bir dünya kuruyor. Bağımlılık, dil, unutuş, aileyi terk etme, yalnızlık, kayıp, kaygı ve itaatsizlik gibi hayatımızın önemli bahislerine bakışımızı sarsacak sorular yöneltiyor. Yazara göre risk dışımızdaki bir tehditten ziyade hayatın içinde bilinmedik bir alan açan, tutumlarımızı, varoluş tarzımızı belirleyen bir dönüşüm ânı, şimdide olma imkânı.
Artırılmış güvenlik önlemleri, sınır duvarları, tetiklenen kötü hatıralar ve sonu gelmez davalarla kendini gösteren bir çağda Dufourmantelle, “Yaşamı riske atmak, yani sahiden yaşamanın riskini almak ne demektir?” sorusunun peşinden gitmeyi öneriyor.
Anne Dufourmantelle Fransız filozof ve psikanalist. Çocukluğunu İspanya ve Orta Amerika’da geçirdi. Sorbonne’da felsefe doktorası yaptı, aynı zamanda Freud Çevresi’ne mensup bir analist oldu. Çeşitli yayınevlerinde editör olarak çalıştı, yükseköğrenim kurumlarında felsefe ve psikanaliz dersleri verdi. 1998’de yayımlanan doktora teziyle Fransız Akademisi’nin ödülünü kazandı. 2017 yazında bir arkadaşının çocuğunun denizde boğulmasına engel olmaya çalışırken kalbinin durmasıyla hayatını kaybetti.
Başlıca yapıtları arasında şunlar sayılabilir: La Sauvagerie maternelle (2001, Annenin Yabanlığı), En cas d’amour, psychopat- hologie de la vie amoureuse (2009, Aşkın Halleri: Aşk Hayatının Psikopatolojisi), Eloge du risque (2011, Riske Övgü). Ölümünden sonra bir romanı yayımlandı: Souviens-toi de ton avenir (2018, Geleceğini Hatırla).
RİSKE ÖVGÜ
Anne Dufourmantelle
Kolektif Kitap, 2021
Çeviri: Murat Erşen
Tür: Felsefe
238 s.
Comments