Samih Rifat 75 Yaşında: Bir 20. Yüzyıl Hezarfeni’nin Ardından
Mimar, fotoğrafçı, şair, çevirmen, eleştirmen kimlikleriyle kültür sanat alanında önemli izler bırakan Samih Rifat yaşasaydı bugün 75 yaşında olacaktı. Yapı Kredi Kültür Sanat Yayıncılık, bünyesinde uzun yıllar editör, yayın ve sanat danışmanı olarak çalışmış olan Rifat’ı 75. doğum yıl dönümünde bir etkinlik dizisiyle anıyor. 24 Kasım Salı akşamı çevrimiçi düzenlenecek etkinlikte Rifat’ı onunla mesleki ve kişisel dostluk kurmuş olan isimler anlatacak. Suna ve İnan Kıraç Vakfı Kültür ve Sanat İşletmesi Genel Müdür’ü Özalp Birol ve fotoğraf sanatçısı Ahmet Elhan, Samih Rifat’ı çağdaş bir hezarfen kılan çok yönlü kişiliğini anlatacaklar. Ferit Edgü, Cevat Çapan, Mutlu Torun, Zeynep Avcı, Ersu Pekin, Serhan Ada, Mehmet Ulusel, Nevzat Sayın, Sabri Koz, Ömer Aygün ve Veysel Uğurlu etkinliğe videoları aracılığıyla katılarak Samih Rifat’la anılarını ve onun az bilinen yönlerini aktaracaklar. 24 Kasım Salı günü saat:18:00’da herkesin katılımına açık ve ücretsiz olarak düzenlenecek söyleşiye link’e tıklayarak, Yapı Kredi Kültür Sanat’ın YouTube kanalı üzerinden katılabilirsiniz:
Simurg Belgesel Dizisi
Anma kapsamında, yönetmenliğini Rifat’ın yaptığı “Simurg: Gerçeğin Peşinde Otuz Yolcu” belgesel dizisi 23 Kasım - 6 Aralık 2020 tarihleri arasında, Yapı Kredi Kültür Sanat YouTube kanalından izlenebilecek.
Gösterim Programı:
23 Kasım 2020 Pazartesi:
18:00
Abidin Dino
Ara Güler
25 Kasım 2020 Çarşamba:
18:00
Bedia Muhavvit
Cahit Arf
26 Kasım 2020 Perşembe:
18:00
Cevat Memduh Altar
Cihat Burak
27 Kasım 2020 Cuma:
18:00
Ekrem Akurgal
Füreya Koral
28 Kasım 2020 Cumartesi:
18:00
Lütfi Akad
Macit Gökberk
29 Kasım 2020 Pazar:
18:00
Melih Cevdet Anday
Necil Kâzım Akses
30 Kasım 2020 Pazartesi:
18:00
Ömer Asım Aksoy
Yaşar Kemal
SAMİH RİFAT
24 Kasım 1945 yılında Ankara’da dünyaya gelen Samih Rifat, Saint-Benoît Lisesi’ni ve İTÜ Mimarlık Fakültesi’ni bitirdi. Üniversite yıllarından başlayarak çeviriye yöneldi; ilk çevirilerini 80’li yıllarda Yazko Çeviri dergisinde yayımladı. René Char, Jacques Prévert, André Verdet, Jean Follain, Paul Valéry, Kavafis, Le Corbusier gibi ozan/yazarlardan çeviriler yaptı. Yine üniversite yıllarında fotoğrafçılıkla ilgilendi. 80’li yıllardan başlayarak çeşitli dergilerde, yazdığı yazılara eşlik eden fotoğraflar yayımladı; belgesel filmler çekti. Pek çok önemli serginin küratörlüğünü ve danışmanlığını üstlendi. Yapı Kredi Kültür Sanat Yayıncılık’ta editör, yayın ve sergi danışmanı olarak görev yaptı. 4 Ağustos 2007’de İstanbul’da hayata veda eden Samih Rifat’ın Akla Kara Arası, Herakleitos - Bir Kapalı Söz Ustasıyla Buluşma Denemesi ve Ada adlı üç kitabı bulunmaktadır. Şair Oktay Rifat’ın oğlu; şair, dilbilimci ve siyasetçi Samih Rifat’ın torunudur.
Kommentare