Herkes felsefe öğrenebilir
Sadık Usta, Şüphenin Tarihi'nde, düşünce dünyamızda “Daha Fazlasını Bilme” kıvılcımının parladığı ilk andan bugüne felsefenin öyküsünü detaylıca ele alıyor.
İnsanı diğer türlerden ayıran en önemli özelliğin düşünme yetisi olduğunu bilsek de bu meziyeti temel alan “felsefe” kavramıyla daima mesafeli bir ilişkimiz olmuştur. Peki, esasen attığımız her adımda bir izi olan bu disiplini araştırma ya da hayatımıza uygulama gayretinden geri durmamıza sebep nedir?
Dünyayı Değiştiren Düşünürler adlı kapsamlı felsefe tarihi serisiyle tanıdığımız Sadık Usta, olabilecek en yalın dille insanlığın düşünce tarihini anlatmaya koyulduğu bu yeni seride akla takılan tüm soruları yanıtlıyor. Zihinde şüphe kıvılcımlarının ilk belirişinden bugüne, benzersiz bir öyküyü kaleme alırken felsefe kürsülerinin korkutucu dilinden fersah fersah uzakta durarak okurla müthiş bir sohbete koyuluyor.
Kitabın sayfaları arasında kaybolmadan önce, yazarın hepimizin bilmesini istediği önemli bir mesajı var, büyük bir zevkle iletiyoruz:
"Herkes felsefe öğrenebilir; herkes felsefeci ve hatta bazılarımız filozof da olabilir. Bunun için çok şeye gerek yok; sadece sorgulamak, araştırmak, merak etmek, derinlemesine okumak, mevcut durumu eleştirmek ve her anlatılana kanmamayı öğrenmek yeterlidir. Bu yüzden bu kitap, en başta gençlere ve sonra da felsefeye ilgi duyan her yaştan insana yönelik yazılmıştır.
Eğer felsefenin günlük yaşamda ne işe yaradığını bilmek, felsefi-düşünsel merakınızı gidermek, düşünme yönteminin yasalarını kavramak istiyor ya da felsefe yapmanın ne olduğunu merak ediyorsanız bu kitap size göredir."
Sadık Usta
Sadık Usta, Türk çevirmen, tarihçi ve yazar. Ütopya ve Devlet Teorileri; Felsefe, Aydınlanma Çağı ve İslam tarihi; Sosyalizm ve Eşitlikçi Halk Hareketleri üzerine araştırmalar yapmış, makaleler kaleme almış ve kitaplar yazmıştır. Birçok çalışması Almanca ve Türkçe yayımlanmıştır.
ŞÜPHENİN TARİHİ
Sadık Usta
Kafka Yayınevi, 2024
400 s.
Kommentare