İnadına unutmamak
Egemen Berköz tam kırk yıl sonra çıkan yeni kitabı Yalnızlık Tanımları’nda o bilindik çağrısını dillendiriyor: “Unutma!”
Doğaz Hızlan’ın tabiriyle, şairin “inadına unutmamak” şiarıyla şekillenen zamanı algılama, onun içinde süzülerek yaşama ve yazma tavrı, yaşamın incecik silüetleri, “hazlar ve günler”, anımsayışlar bu incecik kitap boyunca izlenebiliyor. Berköz 1968’in Ereğli’sini, hâlâ duranlarla artık olmayanları davet ediyor şiirine; güneşin ısıtıp yakmadığı kış günlerinde, uçuşup giden Kasımpatı kokuları arasında, kimi zaman rüzgarlarla bir uçtan bir uca savrulduğumuz bir ömrün hikâyesinde yolculuğa çıkıyoruz. Geçen zamanın ve bırakılmışlığın o melankolik hissinde hatırlamaya başlıyoruz, “Unutma!” çağrısını dinlercesine.
Egemen Berköz Karadeniz Ereğli doğumlu. 1959’dan başlayarak dönemin önde gelen dergilerinde şiirleri yayımlanan Berköz, ilk şiir kitabı olan Çin Askeri Ah Devran’ı 1966 yılında yayımladı. Bunu Yalnızlıklar! Yalnızlıklar! (1977) ve Bu Kitapta Sen Nerdesin? (1981) izledi.
Özellikle, üçüncü kitabında yer alan “Son Üç Günün Hikâyesi” adlı düzyazı şiir; “hem korkunç
bir umuda hem acılı bir öfkeye” açılan “rüzgârlı” içeriği, hüznü ve yalnızlığı imleyen vurgusuyla şairin poetikasının kilit taşı olarak nitelendi. 2016 yılında Behçet Necatigil 100. Yıl Şiir Emek Ödülü’ne, 2017 yılında ise PEN Türkiye Şiir Ödülü’ne değer görülen Berköz’ün Nobel Edebiyat Ödülü sahibi Salvatore Quasimodo’dan yaptığı çevirilerden oluşan Ve Birden Akşam, 2019 yılında Ayrıntı şiir dizisinden yayımlandı.
YALNIZLIK TANIMLARI
Egemen Berköz
Ayrıntı Yayınları, 2022
Tür: Şiir
96 s.
Opmerkingen