Yazmak Atölyesi Nisan programı
- Litera
- 4 saat önce
- 4 dakikada okunur
Ayfer Tunç’un kurucusu olduğu Yazmak Atölyesi, Nisan ayında sanatla iç içe atölye ve söyleşi programıyla sizleri bekliyor.

“Dev bir hikâyeyi başlatan küçük bir fikrin peşine düşmek…”
Geçtiğimiz ay başlaması planlanan, film eleştirmeni, yazar ve senarist Burak Göral ile İlk Senaryoma Başlıyorum atölyesi Nisan ayında katılımcılarla buluşuyor. Sekiz hafta sürecek atölyede, olay örgüsü, karakter yaratma, yapı oluşturma, sinopsis ve tretman hazırlama, diyalog yazma, hikâyedeki durumları sahneleştirme konuları ele alınacak. Atölyenin son haftası, katılımcıların tamamlanan sinopsislerinin değerlendirmesi yapılacak ve proje dosyası hazırlamanın gerekleri üzerinde durulacak. Burak Göral ile İlk Senaryoma Başlıyorum atölyesi, senaryosunun tek sayfalık sinopsisini ve proje dosyasını oluşturmak isteyen her katılımcıyı bekliyor.
Rus, İrlanda, Arjantin, Norveç ve İtalyan Edebiyatını ele alan Edebiyatla Dünya Turu, Nisan ayında Macar Edebiyatı’nı konu alıyor. Macar Edebiyatı, Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih Coğrafya Fakültesi Hungaroloji Bölümü’nden Macar Çocuk Edebiyatı lisans teziyle mezun olan, araştırmasının bir kısmı “Macar Çocuk Edebiyatından Örnekler” (2002) adıyla yayınlanmış Nesrin Gürkan’dan dinlenecek. 2023’te yayınlanan “Macar Masalları” adlı kitabın da çevirmenlerinden olan Gürkan, mimari üzerine çeviriler yapmayı sürdürmektedir.
Strasbourg Marc Bloch ve Galatasaray Üniversitesi’nde felsefe (lisans, yüksek lisans) okumuş, Jean Moulin Lyon III Üniversitesi’nde “Ortaklık” (Communauté) üzerine siyaset felsefesi doktora çalışması yürütmüş. Uzun süredir yayıncılık dünyasında çevirmen, editör ve danışman olarak faaliyet gösteren, özellikle felsefe alanında Fransızca ve İngilizce’den seksenden fazla kitabı Türkçeye kazandırmış olan Murat Erşen, Felsefe Buluşmaları ve Duyguların Felsefesi atölyeleriyle Nisan ayında da Yazmak Atölyesi’nde.
“Ayaklanma, başkaldırı, isyan: Öfkenin ateşi, şenlik ile şiddet arası, neşe ile hınç arası öngörülmedik bir olaya yol açar; bu öfke, eğer kendisine başkaldırılan otorite tarafından öylece ezilmediyse ya da kanalize edilmediyse, daima çatallanmaya ya da yolundan çıkmaya elverişlidir. Yani başkaldırı özgürleşmenin eşanlamlısı değildir.”
(Didi-Huberman)
Yalnızca geçmişinden değil geleceğinden de koparılan kitleler; Seattle’da, Tahrir Meydanı’nda, Gezi Park’ında vb. haksızlıklara ve yolsuzluklara karşı isyan ateşini yaktı. Peki, neden bilinçli kolektif eylem, kitleselliğine ve kimi kez küreselliğine rağmen bir şeyleri değiştirmeyi başaramadı? İsyan nasıl etik bir hareket olmakla kalmayıp, insanlar arası duygulanımları değiştiren ve toplumsal ilişkileri dönüştüren bir güç haline gelebilir?
İki oturumluk seminer programıyla Felsefe Buluşmaları’nda, bu saptamalar ve sorunlar çerçevesinde; Didi-Huberman’da öfke ve başkaldırı, Julia Kristeva’da isyan, Rancière’de uyuşmazlık gibi kavramlara ve Berardi’nin çözümlemelerine başvurularak isyanın geleceği ele alınacak.
Yazmak Atölyesi söyleşi programında yine oldukça değerli isimleri sevenleriyle buluşturuyor.
Film eleştirmeni ve senarist Burak Göral’ın Nisan ayı konuğu, Türk sinemasının kendine özgü anlatım diliyle tanınan yönetmen ve senaristi Onur Ünlü. Göral’ın moderatörlüğünde gerçekleşecek bu özel söyleşide, Onur Ünlü’nün sinema ve televizyon dünyasındaki üretim süreçleri, absürd ve kara mizahı harmanlayan anlatım tarzı, bağımsız film üretim süreçleri ve senaryo yazımına dair deneyimleri konuşulacak. Güneşin Oğlu, Beş Şehir, Sen Aydınlatırsın Geceyi, İtirazım Var, Put Şeylere filmleri ve Şubat, Dudullu Postası, Beş Kardeş, Leyla ile Mecnun gibi unutulmaz dizilerin sahibi aynı zamanda şair olan Ünlü’yle gerçekleşecek keyifli söyleşi sinemaseverleri bekliyor.
Elif Karadağ’ın moderatörlüğünde gerçekleşen Bağımsız Tiyatro Buluşmaları söyleşi dizisi, tiyatronun özgün ve yenilikçi isimlerini ağırlamaya devam ediyor. Söyleşi dizisinin Nisan ayı konuğu, Taksim Ara Sahne’nin kurucularından, başarılı oyunculuğu ve etkileyici performanslarıyla tanınan oyuncu Uğur Uzunel. Uzunel’in tiyatroya bakış açısı, bağımsız projelerde yer almanın getirdiği zorluklar ve özgürlükler, sahnede karakter yaratma süreci ve Türkiye’de tiyatronun değişen dinamikleri üzerine keyifli bir sohbet gerçekleşecek. Katılımcıların, Uzunel’in sahne deneyimlerini ve oyunculuk serüvenini yakından dinleme fırsatı bulacağı söyleşiye tüm tiyatroseverler davetlidir.
Modern bireyin kendini temsil alanı olan modaya dair başarılara imza atmış ikonik isimleri ağırlayan, moda yayıncılığının değerli ismi Işık Şimşek, Moda Söyleşileri’nde bu ay Muse For All’un kreatif direktörü, gardıropların zamansız parçalarının yaratıcısı Yasemin Öğün’ü konuk edecek. Söyleşide, evrensel bir tasarım dili kurmanın yolları, sürdürülebilir modanın dinamikleri ve zamansızlık kavramının tasarıma etkileri masaya yatırılacak. Ayrıca Öğün’ün ilham kaynakları, kişisel tarzını yaratma süreci ve Muse For All markasının doğuş hikâyesi de konuşulacak. Katılımcıların, moda dünyasının perde arkasına dair ilham veren bir yolculuğa çıkacağı söyleşiye tüm moda tutkunlarını bekleriz.
Yazmak Atölyesi Yazar Buluşmaları’nda Türk bilimkurgu yazarı ve mühendis Afşin Kum bizlerle olacak. Afşin Kum’un sevenleriyle buluşacağı söyleşinin moderatörlüğünü Pınar Elmasoğlu üstlenecek.
Nisan ayı Yazar Buluşmaları’nın bir diğer konuğu klinik psikolog Ezgi Taboğlu, yeni kitabı “Bir Narsiste Aşık Olmak” üzerine gerçekleştirilecek söyleşinin moderatörlüğünde Meriç Çağlar yer alacak. Taboğlu, narsistik ilişkilerin dinamiklerini, narsistin partnerinin nasıl biri olduğunu, psikolojik etkilerini ve bu tür ilişkilerden çıkış yollarını ele alırken, kitabın ortaya çıkış süreci de konuşulacak.
Türkiye’de Polisiye Yazarları Derneği kurucularından Elçin Poyrazlar okuyucularıyla buluşacak, söyleşinin moderatörlüğünü editör Hülya Balcı gerçekleştirecek.
Yazmak Atölyesi Yazar Buluşmaları’nın son konuğu ise yeni romanı “Her Şey Konuşacak” ile Melida Tüzünoğlu, moderatörlüğünü Ömer Çeşit’in yapacağı söyleşiye tüm edebiyatseverleri bekleriz.
ATÖLYELER
Burak Göral ile SENARYO YAZMAK
07 Nisan - 26 Mayıs Pazartesi Saat 19.30 - 21.30 (Yüz Yüze & Online) (Nisan / Mayıs)
Nesrin Gürkan ile EDEBİYATLA DÜNYA TURU - MACARİSTAN
08 - 29 Nisan Salı Saat 19.30 - 21.00 (Online)
Murat Erşen ile FELSEFE BULUŞMALARI
17 - 24 Nisan Perşembe Saat 19.30 - 21.30 (Yüz Yüze & Online)
Murat Erşen ile DUYGULARIN FELSEFESİ
30 Nisan - 21 Mayıs Çarşamba Saat 19.30 - 21.00 (Yüz Yüze & Online) (Nisan / Mayıs)
(Online ve hibrit olan atölyelerimizde süreli olarak ders kaydı paylaşılmaktadır.)
SÖYLEŞİLER
Işık Şimşek ile Moda Söyleşileri: Yasemin Öğün
12 Nisan Cumartesi 16.00 / 18.00 (Yüz Yüze)
Onur Ünlü ile Sinema ve Hikâye Anlatıcılığı Üzerine
Onur Ünlü ve Burak Göral
13 Nisan Pazar 16.00 / 18.00 (Yüz Yüze)
Yazar Buluşmaları: Elçin Poyrazlar - Moderatör: Hülya Balcı
17 Nisan Perşembe 17.00 / 18.30 (Yüz Yüze)
Yazar Buluşmaları: Afşin Kum - Moderatör: Pınar Elmasoğlu
19 Nisan Cumartesi 16.00 / 18.00 (Yüz Yüze)
Yazar Buluşmaları: Ezgi Taboğlu - Moderatör: Meriç Çağlar
20 Nisan Pazar 16.00 / 18.00 (Yüz Yüze)
Bağımsız Tiyatro Buluşmaları: Uğur Uzunel - Moderatör: Elif Karadağ
26 Nisan Cumartesi 15.00 / 17.00 (Yüz Yüze)
Yazar Buluşmaları: Melida Tüzünoğlu - Moderatör: Ömer Çeşit
27 Nisan Pazar 16.00 / 18.00 (Yüz Yüze)
Comments