top of page
  • YouTube
  • IG
  • twitter
  • Facebook
Ara
Yazarın fotoğrafıLitera

Yazmak Atölyesi Ocak Programı

Ayfer Tunç’un kurucusu olduğu Yazmak Atölyesi Ocak ayında da felsefe, edebiyat, tiyatro, resim, sinema, fotoğraf ve moda gibi geniş bir yelpazeye yayılan atölye ve söyleşileriyle dopdolu bir program sunuyor.



Ocak ayı atölye programının ilk durağında, tiyatronun bugünkü ihtiyaçlarına uygun metinler oluşturmayı hedefleyen Oyun Yazarlığı Atölyesi yer alıyor. Üç kurdan oluşacak bu program, 2022’de Attila İlhan En İyi Roman Ödülü ve 2023’te Notre Dame de Sion En İyi Roman Ödülü’ne layık görülen oyuncu ve yazar Zeynep Kaçar rehberliğinde gerçekleşecek. Katılımcılar, haftada bir gün iki saatlik yüz yüze buluşmaların yanı sıra okuma ve yazma süreçlerini de kapsayan atölye programı deneyimleyecek.


Ahmet Elhan, Gözüme mi İnanayım, Sana mı? Optik Görüntünün Peşinde adlı dört haftalık seminer programıyla Yazmak Atölyesi’nde. Bu seminerde, geniş bir görsel malzeme havuzundan yararlanılarak kültürel görsel kodların işlevleri ve anlamları üzerine odaklanılacak. “Gözüme mi İnanayım, Sana mı?”, gözün, görmenin ve göstermenin farklı çağlarda nasıl şekillendiğini; optik görüntü ekseninde tartışmaya odaklanan bir program olacak.


Yeni sezondaki yolculuğunda geçtiğimiz aylarda Rus ve İrlanda edebiyatını ele alan Edebiyatla Dünya Turu, Ocak ayında Arjantin Edebiyatı’nı konu alıyor. Arjantin Edebiyatı, okur, eleştirmen ve televizyon programcısı Eylül Görmüş’ten dinlenecek. 


Yazar ve roman kahramanı arasındaki ebeveyn - evlât ilişkisinin ele alındığı Pelin Gökçeel ile Yazarına Çekmiş Roman Kahramanları atölyesinin ilk haftasında Oscar Wilde, ikinci haftasında ise onun zamansız eseri “Dorian Gray” konuşulacak.


Galatasaray Üniversitesi Hukuk Fakültesi Uluslararası Hukuk Anabilim Dalı başkanı Prof. Dr. Emre Öktem, Dinler Tarihi ve Türkiye’de Dini Topluluklar başlıklı seminer dizisi kapsamında,  üç tek - Tanrılı (monoteist)  dinin tarihi üzerinde durularak, günümüz Türkiye’sinde bu dinlere mensup dini topluluklar hakkında  bilgi verilecek.


Aşk, yalnızlık, korku, suçluluk, özgürlük, narsisizm konuları ve daha pek çoğunun ele alındığı Murat Erşen ile Felsefe Buluşmaları Ocak ayında da devam ediyor. Çağdaş toplumun mustarip olduğu sorunlar iki kitap eşliğinde felsefi olarak temalaştırılarak tartışılan atölyenin Ocak ayı programında Sessizlik  & Tefekkür Yaşamı var.


Yazmak Atölyesi’nin yeni sezonunda büyük ilgi gören Edebiyatın Esin Perileri seminer dizisiyle, yazarlara ilham veren sanat dalları ve disiplinler üzerine “Mimarî” ve “Resim”i katılımcılarla buluşturan Murat Gülsoy, bu ay “Tıp” ile devam edecek. Bu seminerde, tıbbın edebiyata kattığı yaratıcı ve eleştirel gücü tartışılarak, bu eserlerin tıbbın etik sorularına nasıl ışık tuttuğu, bilim ve insan ilişkisini nasıl dönüştürdüğü incelenecek. Frankenstein, Köpek Kalbi, Dr. Moreau’nun Adası, Cesur Yeni Dünya, Beni Asla Bırakma, Guguk Kuşu, Yavaş Adam, Beyaz Kale, Körlük, Nisyan, Sevgilinin Geciken Ölümü değinilecek romanlardan bazıları…


Rönesans’tan başlayarak günümüz çağdaş sanatına uzanan bir süreçte Batı sanat tarihinin ele alınacağı Rönesans’tan Günümüze Sanat Tarihi atölyesi Doç. Dr. Nusret Polat ile gerçekleşecek. Bu seminer dizisinde katılımcılar her dönemi, toplumsal ve siyasal ilişkileri içinde kendine özgü üslup özellikleri ve değişen konu içerikleri üzerinden, dönemlerin önde gelen sanatçılarının eserleri aracılığıyla geniş bir görsel malzeme eşliğinde öğrenecek. Programın ilk ayının konusu Rönesans’ın beşiği olan İtalya.


Çağdaş dünya edebiyatının nitelikli örneklerinin okunup incelendiği, Cem Alpan ile Çağdaş Edebiyatı Okumak atölyesi bu ay  2023’te Granta tarafından en iyi genç romancılar arasında gösterilen Sarah Bernstein’in “İtaat Etüdü” ve yaşayan en saygın Alman yazarlardan Ralf Rothmann’dan “Kar Altındaki Gece” (Ralf Rothmann) kitaplarına yer verecek. “İtaat Etüdü”nde, keskin ve şiirsel bir dille suç ortaklığı, iktidar ilişkileri, sürgün ve yabancılaşma gibi kavramlar irdelenirken; “Kar Altındaki Gece”de 1945 kışında gencecik yaşında korkunç şartlara maruz kalan bir kadının, umutsuzluğa, acılara ve yokluğa karşı verdiği hayat mücadelesi savaş sonrası yılların çarpıcı panoraması ele alınacak.


Yazmak Atölyesi söyleşi programında bu ay, Emmy ödüllü senarist Sema Ergenekon’u ağırlıyor! “Yargı” dizisiyle hem ülkemizde hem de uluslararası alanda büyük yankı uyandıran Sema Ergenekon, “Senaristi Sema Ergenekon ile “Yargı”nın Evrensel Hikayesi: Türk Dizilerinin Küresel Yükselişi” söyleşisiyle bizlerle. “Yargı”nın evrensel hikaye anlatımı ve Türk dizilerinin dünya çapındaki etkisi üzerine derin bir bakış sunacak bu özel etkinliğin moderatörlüğünü ise usta film eleştirmeni ve senarist Burak Göral üstleniyor.


Geçtiğimiz ay başlayan Bağımsız Tiyatro Buluşmaları, Ocak ayı konuğu Türk tiyatrosunun önemli isimlerinden Kemal Aydoğan. 1990 yılında Tiyatro Stüdyosu’nda yapım yardımcısı olarak tiyatro dünyasına adım atan, 1999 yılında kurucu ekibinde yer aldığı Oyun Atölyesi’nde tiyatro yöneticisi ve yönetmen olarak devam eden Aydoğan, 2013 yılında Moda Sahnesi’nin kuruluşuna öncülük ederek tiyatro dünyasına yön veren isimlerden biridir. Kemal Aydoğan’ın bağımsız tiyatroya olan katkılarının ve deneyimlerinin paylaşacağı bu özel söyleşi, Elif Karadağ’ın moderatörlüğünde gerçekleşecek. 


Yazmak Atölyesi, Esra Özdoğan’la Galeri Nev İstanbul’da devam eden “Makinedeki Hayalet” adlı fotoğraf sergisine dair söyleşiyle buluşuyor. Edebiyat ve resim mecralarına analojik yanıtlar olarak kurgulanan, özellikle 18. ve 19. yüzyıl İngiliz Gotik edebiyatındaki ölüm, matem, zamanın geçişi gibi temalardan ilham alan fotoğraf sergisinin söyleşisi, küratör ve sanat yazarı Sinan Eren Erk’in moderatörlüğünde gerçekleşecek.


Moda yayıncılığının önemli ismi Işık Şimşek, Ocak ayında Moda Söyleşileri’ne devam ediyor. Bu ayki buluşmada, sürpriz bir ismi ağırlayacak.


Ocak ayı Yazar Buluşmaları’nın ilk hafta konuğu ilk kitabı “Mahremiyet: Yeni Lüks” ile avukat ve yazar Kadriye Yürük Yılmaz olacak, söyleşinin moderatörlüğünü editör Selnur Aysever gerçekleştirecek.  


11 Ocak’ta,  Venüs” romanıyla 2015’te Notre Dame de Sion Edebiyat Ödülü ve “Gözyaşı Konağı: Ada 1876” ile 2017’de Duygu Asena Roman Ödülü sahibi Şebnem İşigüzel, yeni kitabı “Memoria” söyleşisiyle Yazmak Atölyesi’nde. Söyleşinin moderatörlüğünü editör Beyza Ertem üstleniyor. 


Ayın son Yazar Buluşması yazar, gazeteci ve televizyoncu  Figen Şakacı ile yeni kitabı “HınçAhınç” üzerine gerçekleştirilecek. Söyleşinin yürütücülüğünde yazar Burcu Aktaş yer alacak.



ATÖLYELER


Ahmet Elhan ile GÖZÜME Mİ İNANAYIM, SANA MI? OPTİK GÖRÜNTÜNÜN PEŞİNDE

07 - 28 Ocak Salı Saat 19.30 - 21.30 (Yüz Yüze) (Ocak)


Eylül Görmüş - EDEBİYATLA DÜNYA TURU - ARJANTİN

07 - 28 Ocak Salı Saat 19.30 - 21.00 (Online) (Ocak)


Pelin Gökçeel ile YAZARINA ÇEKMİŞ ROMAN KAHRAMANLARI: OSCAR WİLDE & DORİAN GRAY

09 - 16 Ocak Perşembe Saat 19.30 - 22.00 (Online)


Murat Erşen ile FELSEFE BULUŞMALARI

16 - 23 Ocak Perşembe 19.30 - 21.30 (Yüz Yüze & Online)


Prof. Dr. Emre Öktem ile DİNLER TARİHİ VE TÜRKİYE’DE DİNİ TOPLULUKLAR

17 Ocak - 07 Şubat Cuma 19.30 - 21.30 (Yüz Yüze & Online) (Ocak / Şubat)


Murat Gülsoy ile EDEBİYATIN ESİN PERİLERİ: TIP

18 Ocak Cumartesi 12.00 - 14.00 (Yüz Yüze) (Tek Oturum)


Zeynep Kaçar ile OYUN YAZARLIĞI 1. DÖNEM: TİYATRONUN TEMEL İLKELERİ 

19 Ocak  - 13 Nisan Pazar Saat 13.00 - 15.00 (Yüz Yüze) (Ocak / Şubat / Mart / Nisan)


Doç. Dr. Nusret Polat ile RÖNESANS’TAN GÜNÜMÜZE SANAT TARİHİ

20 Ocak - 10 Şubat Pazartesi Saat 19.30 - 21.00 (Yüz Yüze & Online) (Ocak / Şubat)


Cem Alpan ile ÇAĞDAŞ EDEBİYATI OKUMAK

23 - 30 Ocak Perşembe Saat 19.30 - 21.00 (Online)


(Online ve hibrit olan atölyelerimizde süreli olarak ders kaydı paylaşılmaktadır.)


SÖYLEŞİLER


Yazar Buluşmaları: Kadriye Yürük Yılmaz - Moderatör: Selnur Aysever

04 Ocak Cumartesi 16.00 / 18.00 (Yüz Yüze)


Senaristi Sema Ergenekon ile “Yargı”nın Evrensel Hikayesi: Türk Dizilerinin Küresel Yükselişi

Sema Ergenekon ve Burak Göral

10 Ocak Cuma 19.00 / 21.00 (Yüz Yüze)


Yazar Buluşmaları: Şebnem İşigüzel - Moderatör: Beyza Ertem

11 Ocak Cumartesi 16.00 / 18.00 (Yüz Yüze)


Bağımsız Tiyatro Buluşmaları: Kemal Aydoğan - Moderatör: Elif Karadağ

18 Ocak Cumartesi 16.00 / 18.00 (Yüz Yüze)


Yazar Buluşmaları: Figen Şakacı - Moderatör: Burcu Aktaş

25 Ocak Cumartesi 16.00 / 18.00 (Yüz Yüze)


Hayaletlerin Sanat ve Edebiyat Yolculuğu: Makinedeki Hayalet Sergisi

Esra Özdoğan - Moderatör: Sinan Eren Erk

26 Ocak Pazar 16.00 / 18.00 (Yüz Yüze)

Comentários


bottom of page