Yazmak Atölyesi Şubat programı
Ayfer Tunç’un kurucusu olduğu Yazmak Atölyesi Şubat ayı programı atölye ve söyleşilerle dopdolu.
Şubat ayı atölye programı, çocuk edebiyatıyla ilgilenen ve merak eden herkese yönelik olan; teorisi, tartışmaları ve eserleriyle çocuk edebiyatını tanıma atölyesi Gökçe Ateş ile Teoride ve Pratikte Çocuk Edebiyatı ile başlıyor. Dört haftalık atölyede çocuk edebiyatının tarihi, çocuk edebiyatı tartışmaları, resimli çocuk kitapları, çocuk edebiyatında zor konular ve çocuklar için yazmak konuları ele alınacak. Her hafta, öncesinde planlanmış olan bir kitap, katılımcılarla birlikte tartışılacak. Son hafta, isteyen katılımcılar seçtikleri bir kitaptan bir bölüm ya da öyküyü veya kendi yazdıkları bir metni okuyarak, bu metinler üzerine değerlendirmeler paylaşılacak.
Geçtiğimiz aylarda Rus, İrlanda ve Arjantin edebiyatını ele alan Edebiyatla Dünya Turu, Şubat ayında Norveç Edebiyatı’nı konu alıyor. Norveç Edebiyatı, BÜ İngiliz Dili ve Edebiyatı ve Oslo Üniversitesi Tiyatro Bilimi Bölümünden mezun oldu. Mimar Sinan Üniversitesi Tiyatro Ana Sanat Dalında öğretim görevlisi, AFA yayınları, Yapı Kredi Yayınları ve Tavanarası Yayıncılıkta editör ve telif hakları direktörü olarak çalıştı. Norveççe ve İngilizceden çeviriler yapan; Erlend Loe, Vidgdis Hjorth, Knut Hamsun, Jenny Hval, Maria Parr, Jostein Gaarder, Linn Ullmann ve Maja Lunde gibi yazarların eserlerini Türkçeye kazandıran, öğretmenlik görevinden emekli olduğu Oslo’da yaşayan Dilek Başak’tan dinlenecek.
Günümüz yayın dünyasında editörün rolünün ele alınacağı, Türkçe yazılmış kitaplar üzerinde yapılan editörlük çalışmalarının uygulamalarla gösterileceği, yazarın kaleme almaya başladığı andan, kitabın okurun eline ulaştığı âna kadar geçen tüm süreçleri yayınevi pratiği üzerinden aktarılacağı Mustafa Çevikdoğan ile Doğru Metne Nasıl Ulaşırız? / Editörlük ve Yazı Atölyesi Şubat ayında yeniden bizlerle. Atölyede özellikle editörün rolü, mesleğe dair genel kavramları, temel kaynakları ve sık yapılan hataları inceleyecekler. Klasik yazarlardan günümüz genç yazarlarına kadar farklı dönemlere ve türlere ait metinlerin yayına hazırlanırken dikkat edilmesi gereken noktaları, karşılıklı örnek çalışmalarla ele alınacak.
Strasbourg Marc Bloch ve Galatasaray Üniversitesi’nde felsefe (lisans, yüksek lisans) okumuş, Jean Moulin Lyon III Üniversitesi’nde “Ortaklık” (Communauté) üzerine siyaset felsefesi doktora çalışması yürütmüş. Uzun süredir yayıncılık dünyasında çevirmen, editör ve danışman olarak faaliyet gösteren, özellikle felsefe alanında Fransızca ve İngilizce’den seksenden fazla kitabı Türkçeye kazandırmış olan Murat Erşen, Duyguların Felsefesi atölyesiyle Şubat ayında da bizlerle. Atölyenin temaları yabancılaşma, dünyadan bezmişlik, sıkıntı, kaygı, korku, aşk ve yalnızlık olacak ve dört hafta sürecek.
Murat Erşen ile Felsefe Buluşmaları’nda ise Kültürün Oyunsal Karakteri ve Bir Oyun Olarak Sanat başlıkları Johan Huizinga’nın Homo Ludens ve Hans Georg Gadamer’in Güzelin Güncelliği kitapları temelinde ele alınarak tartışılacaktır.
Geçtiğimiz aylarda ilgiyle takip edilen yazar ve roman kahramanı arasındaki ebeveyn - evlât ilişkisinin ele alındığı Pelin Gökçeel ile Yazarına Çekmiş Roman Kahramanları atölyesinin Şubat programının ilk haftasında Virginia Woolf, ikinci haftasında ise Septimus Warren Smith ve Clarissa Dalloway karakterleri konu edilecek.
Yazmak Atölyesi’nin yeni sezonunda yazarlara ilham veren sanat dalları ve disiplinler üzerine “Mimarî”, “Resim” ve “Tıp”ı katılımcılarla buluşturan Murat Gülsoy, Şubat ayında Edebiyatın Esin Perileri: Rüya semineri ve Aynur Kulak moderatörlüğünde gerçekleşecek Edebiyatta Yaratıcı Süreçler söyleşisiyle bizlerle olacak.
Sigmund Freud’un “bilinçdışına giden kral yolu” olarak tarif ettiği rüyalar, edebi metinlerde psikolojik, felsefi ya da siyasi sorgulamanın bir imkânı olarak kullanılır. Edebiyatın Esin Perileri seminer dizisinin “Rüya” bölümünde, rüyanın edebiyattaki temsili farklı örnekler üzerinden tartışılacak. Kubilay Han (Coleridge), Düş (J.L. Borges), Geceleyin Sırtüstü (Cortazar), İmkansızın Şarkısı (Murakami), Aşk-ı Memnu (H.Z. Uşaklıgil), Abdullah Efendi’nin Rüyaları (A.H.Tanpınar), Saatleri Ayarlama Enstitüsü (A. H. Tanpınar), Tutunamayanlar (Oğuz Atay), Ölmeye Yatmak (Adalet Ağaoğlu), Bunak (Leyla Erbil), Dünya Ağrısı (Ayfer Tunç) değinilecek metinlerin sadece bazıları…
Geçtiğimiz ay ilk dönemini tamamlayan, tiyatronun bugünkü ihtiyaçlarına uygun metinler oluşturmayı hedefleyen Oyun Yazarlığı Atölyesi Şubat ayında, Bir Uygulama Çalışması başlığıyla ikinci dönemine başlayacak. Attila İlhan En İyi Roman Ödülü ve 2023’te Notre Dame de Sion En İyi Roman Ödülü’ne layık görülen oyuncu ve yazar Zeynep Kaçar rehberliğinde gerçekleşiyor. Katılımcılar, haftada bir gün iki saatlik yüz yüze buluşmaların yanı sıra okuma ve yazma süreçlerini de kapsayan atölye programı deneyimliyor.
Çağdaş dünya edebiyatının nitelikli örneklerinin okunup incelendiği, Cem Alpan ile Çağdaş Edebiyatı Okumak atölyesi bu ay Judith Hermann’ın, 2023 Wilhelm Raabe Edebiyat Ödülü’nü kazanan “Birbirimize Her Şeyi Söyleyebilirdik” adlı anı kitabını ve Çağdaş Latin Amerika edebiyatının parlak kalemlerinden Mateo Garcia Elizondo’dan, eleştirmenlerin övgüyle karşıladığı ilk romanı “Kız’la Randevu” ele alınacak.
Yazmak Atölyesi söyleşi programında bu ay doktor, senarist, oyuncu ve yazar Ercan Kesal’ı ağırlıyor! Ulusal ve Uluslararası bir çok film festivalinde En İyi Erkek Oyuncu ve En İyi Senaryo ödülleri alan; Peri Gazozu, Cin Aynası, Nasipse Adayız, Bozkırda Bir Geceyarısı, Aslında, Evvel Zaman, Zamanın İzinde, Kendi Işığında Yanan Adam, Velhasıl, Hekimlik Sanatları, Cebimdeki Ekmek Kırıntıları, İsim Şehir Film Roman kitaplarının sahibi Kesal, Ercan Kesal ile Yazmak, Okumak ve İzlemek Üzerine söyleşisiyle bizlerle olacak. 3 Maymun ve Bir Zamanlar Anadolu’da filmlerinde senarist ve oyuncu olan, Çukur dizisindeki İdris Koçovalı karakteriyle geniş kitlelerde büyük ilgi gören Kesal ile gerçekleşecek söyleşinin moderatörlüğünü usta film eleştirmeni ve senarist Burak Göral üstleniyor.
Türk Pop Müziği’nin en özel seslerinden, 70’li ve 80’li yıllarda Türkiye’de popüler müziğin öncülerinde biri olan ve usta yorumculuğuyla birçok albüm çıkarmış; Beni Benimle Bırak, Ben Gene Sana Vurgunum, Melankoli, Cambaz, Mahmure ve Yasaksa Yasak gibi şarkılarıyla unutulmazlar arasına giren Nükhet Duru, Işık Şimşek ile Moda Söyleşileri’nin Şubat ayı konuğu olacak. Başta Altın Plak olmak üzere çok sayıda ödül sahibi Nükhet Duru, Yazmak Atölyesi’nde sevenleriyle buluşacak.
Yazmak Atölyesi’nde Elif Karadağ’ın moderatörlüğünde gerçekleşen Bağımsız Tiyatro Buluşmaları’nın Şubat ayı konuğu, Koma Sahne’nin kurucularından Ilgın Sönmez. Bağımsız tiyatronun dinamikleri, sahneleme süreçleri ve tiyatronun geleceği üzerine gerçekleşecek bu keyifli söyleşide; tiyatro üretiminde karşılaşılan zorluklar, alternatif sahnelerin önemi ve izleyiciyle kurulan bağ da ele alınacak. Tiyatroya ilgi duyan herkes için ufuk açıcı bir deneyim vadediyor.
Yazmak Atölyesi Yazar Buluşmaları’nda yeni kitabı “#EvdekiAlgoritma” üzerine Aylin Sökmen ile gerçekleştirilecek. Moderatörlüğünü Deniz Eldam’ın üstleneceği söyleşide bağımlılık, sosyal medyanın hayatımıza etkisi ve yabancılaşma temaları ele alınacak.
ATÖLYELER
Dilek Başak ile EDEBİYATLA DÜNYA TURU - NORVEÇ
04 - 25 Şubat Salı Saat 19.30 - 21.00 (Online) (Şubat)
Mustafa Çevikdoğan ile DOĞRU METNE NASIL ULAŞIRIZ? EDİTÖRLÜK VE YAZI ATÖLYESİ
05 Şubat - 26 Mart Çarşamba Saat 19.30 - 21.00 (Online) (Şubat / Mart)
Murat Erşen ile DUYGULARIN FELSEFESİ
05 - 26 Şubat Çarşamba Saat 19.30 - 21.00 (Yüz Yüze & Online)
Pelin Gökçeel ile YAZARINA ÇEKMİŞ ROMAN KAHRAMANLARI: VIRGINIA WOOLF & SEPTIMUS VE CLARISSA
06 - 13 Şubat Perşembe Saat 19.30 - 22.00 (Online)
Murat Erşen ile DUYGULARIN FELSEFESİ
13 - 20 Şubat Perşembe Saat 19.30 - 21.30 (Yüz Yüze & Online)
Murat Gülsoy ile EDEBİYATIN ESİN PERİLERİ: RÜYA
15 Şubat Cumartesi Saat 12.00 - 14.00 (Yüz Yüze) (Tek Oturum)
Zeynep Kaçar ile OYUN YAZARLIĞI 2. DÖNEM: BİR UYGULAMA ÇALIŞMASI
16 Şubat - 09 Mart Pazar Saat 13.00 - 15.00 (Yüz Yüze) (Şubat / Mart)
Gökçe Ateş Aytuğ ile TEORİDE VE PRATİKTE ÇOCUK EDEBİYATI
18 Şubat - 11 Mart Salı Saat 19.30 - 22.00 (Online) (Şubat / Mart)
Cem Alpan ile ÇAĞDAŞ EDEBİYATI OKUMAK
20 - 27 Şubat Perşembe Saat 19.30 - 21.00 (Online)
(Online ve hibrit olan atölyelerimizde süreli olarak ders kaydı paylaşılmaktadır.)
SÖYLEŞİLER
Edebiyatta Yaratıcı Süreçler: Murat Gülsoy - Moderatör: Aynur Kulak
01 Şubat Cumartesi 16.00 / 18.00 (Yüz Yüze)
Yazar Buluşmaları: Aylin Sökmen - Moderatör: Deniz Eldam
02 Şubat Pazar 16.00 / 18.00 (Yüz Yüze)
Bağımsız Tiyatro Buluşmaları: Ilgın Sönmez - Moderatör: Elif Karadağ
15 Şubat Cumartesi 16.00 / 18.00 (Yüz Yüze)
Ercan Kesal ile Yazmak, Okumak ve İzlemek Üzerine
Ercan Kesal ve Burak Göral
22 Şubat Cumartesi 16.00 / 18.00 (Yüz Yüze)
Işık Şimşek ile Moda Söyleşileri: Nükhet Duru
23 Şubat Pazar 16.00 / 18.00 (Yüz Yüze)
Sohbet Odaları kültürler ve sınırlar arasında anlamlı bağlantılar kurulmasını sağlayacak küresel bir topluluk yaratmak.İlgi alanlarınıza uygun kişileri bulun, arkadaş ekleyin, iletişimde kalın! Yabancılarla tanışın ve yeni arkadaşlar edinin.
Mobil sohbet kullanıcıların cep telefonları üzerinden anlık sesli ve yazılı görüntülü iletişim kurmalarına olanak sağlayan platformlardır.Android uyumlu dokunmatik ekran akıllı cep telefonları, tablet, ipad, iphone gibi Mobil cihazlarla tek bir tıkla Mobil Sohbet’e katılabilırsıniz.
https://www.gevezeyeri.com/ guzel makale olmus